Da det fredag morgen ble klart at et flertall av britene hadde stemt for å løsrive seg fra EU påvirket det finansmarkedene verden over. I tillegg til at det britiske pundet raste i verdi og mange børser falt kraftig, slo usikkerheten også inn i handelen med statsobligasjoner og statskasseveksler.

En rekke norske banker er såkalte primærhandlere av norske statsobligasjoner og statskasseveksler. Det innebærer at de er pliktig å sette kurser og bidra til at annenhåndsmarkedet fungerer. I utgangspunktet er det en begrensning på hvor stor forskjell det kan være på kjøps- og salgskurser de stiller.

Da markedene reagerte på brexit-beslutningen fra Storbritannia tidligere fredag, besluttet Norges Bank å øke intervallet primærhandlerne kunne bruke. For fredagen var det lov å bruke inntil triple forskjeller.

- Dette er noe vi har lov til å gjøre i urolige tider. Det er en måte å berolige markedene på, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen til DN.

- Har det hatt den ønskede effekten?

- Vi tror det har bidratt.

Fredag ettermiddag sendte Norges Bank ut melding om at den tillater såkalt doble renteforskjeller i statspapirer mandag, tirsdag og onsdag i kommende uke.

- Fungerer markedet?

- Markedet fungerer fint, sier Wålen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial her: