Knappe ti dager før folkeavstemningen i Storbritannia som forseglet landets ønske om å trekke seg ut av EU, satt Aker - og Kjell Inge Røkkes Det norske oljeselskap og BP sine signaturer på det som skal bli en av norsk sokkels største aktører.

Forhandlingene varte til det siste, og mens ledende politikere og fagforeningstopper ventet på gangen, var blekket knapt tørket da begivenheten ble lagt frem for pressen og offentligheten.

Timingen kan vise seg å ha vært svært god.

- Drives av forutsigbarhet

Usikkerheten rundt Brexit har for alvor satt en kile i det europeiske oppkjøps- og fusjonsmarkedet, skriver Financial Times torsdag.

Samtidig forsterkes uroen ved utsiktene til at Donald Trump kan bli ny president i USA.

- Fusjoner og oppkjøp er svært drevet av forutsigbarhet. Det har vært flere faktorer som har tynget toppledelsen og styrene i dagens marked; regulatorisk usikkerhet, renterisiko , det amerikanske valget og selvsagt nå nylig, Brexit, sier Gary Posternack, som leder avdelingen for fusjoner og oppkjøp i Barclays globalt, til FT.

Største kan ryke

En rekke finansrådgivere opplyser at klientene har trykket på pause-knappen for mange planlagte prosesser i det de fokuserer på å håndtere valutarisiko i kjølvannet av den kraftige pundsvekkelsen mot dollar og andre sentrale valutaer.

Les også: Soros mener Storbritannia «har sluppet løs en finanskrise»

Flere tror at den planlagte fusjonen mellom Deutsche Börse og London-børsen kan være den største transaksjonen som ryker, tross nylige forsikringer fra det tyske konsernet at prosessen fortsetter, ifølge FT.

Frykten er at tyske myndigheter skal sette foten ned for transaksjonen, som har en verdi på 30 milliarder dollar, over 250 milliarder kroner.

Volumfall

Transaksjonsvolumet innen fusjoner og oppkjøp i Storbritannia var i år ned 70 prosent i perioden opp mot folkeavstemningen, sammenlignet med samme periode ifjor, ifølge Thomson Reuters. Europa som helhet var ned 18 prosent, mens i USA var volumet ned 27 prosent, som i Asia.

Knut Brundtland, ABG Sundal Collier. Foto: Javad M.Parsa
Knut Brundtland, ABG Sundal Collier. Foto: Javad M.Parsa (Foto: Dagens Næringsliv)

Transaksjoner for i alt 525 milliarder dollar har strandet på grunn av regulatoriske hindringer og endringer i verdsettelse eller skatteregler, inkludert farmasigiganten Pfizers kjøp av botox-produsenten Allergan, påpeker FT.

- Som før

Toppsjef Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier påpeker at uro og usikkerhet generelt bidrar til tilbakeholdenhet.

Han kjenner seg imidlertid ikke igjen i oppbremsingen som har funnet sted i det europeiske oppkjøpsmarkedet rundt brexit.

- Hovedbildet er at ting går videre som før. Enkelte dealer kan bli utsatt eller avsluttet, men nye dealer oppstår jo også som følge av endrede forutsetninger, sier Brundtland.

Det er også så mange drivere i fusjons- og oppkjøpsmarkedet at det vanskelig å legge vekt på brexit som en avgjørende faktor, påpeker ABG-sjefen.

Vante investorer

Han mener man heller ikke må se seg blind på valutabevegelsene, og viser til at pundet, som i dag vaker over elleve kroner, stod i åtte kroner for tre år siden.

- Det er viktig å få frem at markedet og markedsaktørene har vendt seg til å leve med store endringer i kursbildet, før brexit.

- Den virkelige store endringen med brexit er pund mot dollar. Det er ikke akkurat det viktigste dollarkrysset for det nordiske oppkjøpsmarkedet, sier han.

Lanserer høyrenteobligasjon

I det korte bildet bidrar økt usikkerhet til høyere volum og inntekter for meglerhusene som følge av reallokering, påpeker meglertoppen.

ABG Sundal Collier lanserer også denne uken en høyrenteobligasjon i det svenske markedet.

Ottar Ertzeid, DNB Markets.
Ottar Ertzeid, DNB Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Det er basert på en markedslesning som tilsier at det er mulig å hente de pengene, sier Brundtland.

- Påvirker også Norge

Toppsjef Ottar Ertzeid i DNB Markets deler oppfatningen om at brexit har mindre innvirkning på nordiske forhold, der oljeprisutfordringer og restruktureringer har vært i fokus.

På den annen side bidrar brexit til større riskoaversjon og økte premier i markedet, som igjen setter finansieringen av transaksjoner under økt press, påpeker han.

- Brexit medførte en større risk-off-holding der de fleste ikke ønsket å ta mer risiko. Man så aksjekurser falle og kredittmarginene gikk ut. Det påvirker også finansiering av oppkjøp, både med hensyn til egenkapital og fremmedkapital og tilgjengeligheten på kapitalen. Så markedsuroen i Storbritannia påvirker også Norge, sier Ertzeid til Dagens Næringsliv.

Les også: Gove går mot Johnson

IMF: Deutsche Bank utgjør største risikoen mot det finansielle systemet

Oljekommentaren: - Det er dette de satser på (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oljetopp fikk stanset konkursbegjæring

Se DNtv:
- Vi trenger en modig visjon for hele dette landet. Ikke bare for de rike, men for hver og en av oss
Blir hun Storbritannias neste statsminister? Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.
01:04
Publisert:

Cameron: - Jeg angrer ikke på folkeavstemningen
Storbritannias statsminister David Cameron angrer ikke på folkeavstemningen som endte i nei til EU og kaos i Europa. Det sa han på en pressekonferanse tirsdag kveld etter det siste toppmøtet hans i EU.
00:51
Publisert: