Oslo Børs utviklet seg noe bedre enn de største europeiske børsene torsdag. Sjømatselskapene tynget imidlertid utviklingen på børsen. Regjeringen meldte torsdag at den har besluttet tiltak for å øke lakseoppdrettsproduksjonen. Det tilbys økt fleksibilitet ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. Analytikere TDN Finans har snakket med sier at forslaget kom overraskende, og de venter at dette på kort sikt vil føre til en økning i produksjonen.

Følg markedene med DN Investor.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets anslår at tilbudet øker med fem til syv prosent, Pareto Securities venter en vekst på fem prosent, mens analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener at det kan gi inntil 50.000 tonn høyere produksjon i 2017 enn ellers.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank sier at tiltaket totalt sett vil bety at det kommer mer volum i første halvår 2017 enn tidligere ventet siden oppdretterne gis mulighet for å la fisken stå lenger i sjøen på høsten og vinteren, men at det ikke er sikkert at alle vil takke ja til tilbudet.

– Men med dette forslaget vil man tillate mer biomasse i en periode hvor lusepresset normalt er stort, så oppdretterne løper en risiko ved å ta imoti tilbudet. Mister man kontrollen kan man bli straffet ved neste korsvei, for eksempel neste gang det skal tildeles vekst, sier Gaard til TDN Finans.

Aukner i DNB Markets venter at prisene kan falle på kort sikt.

– På mellomlang sikt tror jeg det er bra for næringen at det er vekst, sier Aukner, og mener at dagens kursreaksjoner i oppdrettsaksjene er «fair».

Giskeødegård i Nordea Markets mener også at den negative markedsreaksjonen er logisk når det kommer en uventet tilbudsøkning, men har ikke et entydig negativt syn på forslaget.

– Det positive er at man vil kunne ha en høyere prisoppnåelse på høsten når prispresset er høyest, samtidig som man kan unngå pristoppene i første kvartal fordi volumtilførselen til markedet blir jevnere utover året, sier Giskeødegård.

Nordea-analytikeren mener også at dette vil ha en positiv kostnadseffekt, men en negativ effekt på pris per kilo.

– Oppdretterne kan optimalisere produksjonen og slipper å ta ut fisk på 3,5-4 kilo når de når MTB-grensen. Det vil også være flere kilo å slakte som gir høyere driftsresultat, men prisen vil være lavere per kilo, sier Giskødegård.

Aukner i DNB Markets var særlig overrasket over at det virker som regjeringen setter hensynet til vekst foran biologi.

– Det som overrasker er at vi har fått inntrykk av at biologien skal være i førersetet til en hver pris. Denne modellen vil øke biomassen i sjøen på det tidspunktet hvor det er mest biologiske problemer, sier Aukner til TDN Finans, og viser til at den politiske risikoen i caset har økt.

De selskapene som vil dra størst nytte av tiltakene er de med størst mulighet for organisk vekst og prosessering, mener Aukner, mens Gaard i Swedbank mener at forslaget favoriserer oppdretterne i Nord-Norge.

– De har ofte for lite fisk å slakte på i første halvår. Den nye ordningen kan endre på dette, sier Gaard.

Marine Harvest sluttet ned 3,8 prosent til 139,50 kroner per aksje, omsatt for 938 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,53 prosent til 602,86 poeng, omsatt for 4,356 milliarder kroner.

Hanne Fedje, TDN Finans(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.