Oslo Børs spretter opp fra start i likhet med øvrige tonangivende europeiske børser fredag, anført av blant annet sjømatgigantene Marine Harvest, Lerøy Seafood og Austevoll Seafood.

Økt fleksibilitet

Gårsdagens beslutning fra Regjeringshold om at oppdretterne skal kunne ha en fleksibilitet i produksjonen på inntil fem prosent, senket fiskesektoren på børsen, tross i at næringen har etterlyst en slik ordning lenge.

Hensikten er å sikre mer stabil produksjon året rundt og større forutsigbarhet både for oppdretterne og kundene. I det korte bildet bidrar en volumøkning til lavere priser, dog fra rekordnivåer som truer med å prise laks og ørret ut fra både nye og eksisterende markeder.

Statssekretær for fiskeriministeren Roy Angelvik (Frp) sier bekymringer rundt for høye priser ligger bak den nye ordningen med fleksibel maksimal tillatt biomasse (MTB).

Økt fleksibilitet tilbys ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden. Til gjengjeld kan den senkes i resten av året.

Skeptisk

Målet er blant annet å øke lakseoppdrettsproduksjonen, men blant andre konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest mener det samtidig kan øke luseproblemene i oppdrettsnæringen.

- Tilbakemeldinger fra næringen tilsier at vi begynner å få god kontroll på lusesituasjonen, og dette får vi bekreftet fra Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Sintef. Samtidig har vi noen utfordringer knyttet til pris i markedet. Signaler tilsier at næringen kan miste kunder fordi prisen er for høy, sier han til TDN Finans.

Angelvik sier det er viktig å motvirke for høye priser blant annet fordi de vil beholde arbeidsplassene knyttet til videreforedling av laks.

- Samtidig er det viktig at man klarer å opprettholde de markedene man er inne i. Næringen tjener penger med det lave tilbudet som er nå, men det går ikke i lengden med så høye priser, sier han.

Ser fremgang

Analytikere anslår at tiltaket vil føre til en vekst på omtrent fem prosent i året. TDN Finans erfarer at nærings- og fiskeridepartementets egne anslag er en vekst på maksimalt fem prosent.

Angelvik sier det må være opp til hver enkelt oppdrettsaktør om de føler de har såpass kontroll på lusesituasjonen at de kan få økt vekst.

- Mitt inntrykk er at hele næringen ønsker å løse luseproblemene. Vi ser de øker tilgangen på brønnbåter, det kommer nå daglig overvåking på nettet, og vi opplever generelt en klar fremgang knyttet til dette, sier statssekretæren.

- Hvordan kan dere sikre at lusesituasjonen ikke forverrer seg gjennom denne ordningen?

- Det er satt i gang en del nye tiltak, vi har sendt ut ny forskrift rundt lakselus på behandling og vi følger med hvordan utviklingen går. Vi har tett dialog Mattilsynet og næringen selv, sier han.

- Uventet

Ordningen har også fått kritikk for at den tilbys mot et vederlag på 1,5 millioner kroner per tillatelse.

Konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar omtaler dette som «uventet» og viser til at det fører til en ekstrakostnad for selskapet hans på 150 millioner kroner, hvis de skal begynne ordningen i hele selskapet.

Bakgrunn: - Det var i hvert fall uventet

Direktør for havbruk i Sjømat Norge, Jon Arne Grøttum, mener det er noe snodig at man velger å ta betalt for en løsning som skal gi fleksibilitet og i svært begrenset grad gir vekst.

- Vi gjorde en vurdering rundt konsekvensene av ordningen og landet på det vi mener er et rimelig nivå på vederlaget. Næringen får høye priser og tjener godt på laksen. Det er dem vel unt, men vi vil også at kommunen skal få noen kroner når næringen gjør det bra, sier Angelvik.

Marine Harvest stiger 2,2 prosent, Lerøy Seafood er opp 1,6 prosent, Austevoll Seafood er opp 1,8 prosent og Grieg Seafood er opp 1,4 prosent.

Norwegian tapte fullstendig

Flyselskapet Norwegian er ned fredag.

Asker og Bærum tingrett har gitt piloter og kabinansatte fullt medhold i at Norwegian Air Shuttle ASA er deres reelle arbeidsgiver, melder Parat fredag.

Bakgrunn: Norwegian tapte mot pilotene i retten

Norwegian har ifølge dommen også drevet ulovlig innleie av arbeidskraft, vises det til.

Fortsatt USA-krøll

Det amerikanske transportdepartementet (DOT) har ikke innvilget søknaden fra Norwegian Air UK (NUK) om midlertidig tillatelse, og har besluttet å fortsette behandlingen av søknaden til NUK om å fly til USA.

"Dagens beslutning fra DOT innebærer at departementet vil bruke enda mer tid på å behandle søknaden om en permanent flytillatelse for NUK", skriver Norwegian i en melding torsdag kveld.

Les mer: Norwegian: Behandlingen av USA-tillatelse fortsetter

Pareto opprettholder

Pareto finner ikke beslutningen overraskende og viser til tilsvarende behandling av søknaden fra Norwegian Air International (NAI).

"Selskapet venter fortsatt på endelig beslutning på NAIs søknad, og vi tror ikke gårsdagens offentliggjøring påvirker sannsynligheten for en endelig tillatelse", heter det i en oppdatering fredag.

Pareto har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen og et kursmål på 500 kroner.

Norwegian er ned 1,4 prosent til 283,7 kroner på Oslo Børs sålangt fredag.

Det snur

Aktivitetsindikatoren Norsk PMI for industrien stiger til sitt høyeste nivå på fire år, opplyser Danske Bank og NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk fredag.

Les også: Færre arbeidsledige i juni

Innkjøpssjefenes forventningsindeks (PMI) i Norge steg til 53,5 poeng i juni 2016, fra reviderte 51,8 i mai (51,1), ifølge sesongjusterte tall.

Hovedindeksen er opp 0,9 prosent til 608,30 poeng knappe tre kvarter etter åpning.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Oljekommentaren: - Brexit øker virkelig usikkerheten om fremtidige oljeinvesteringer

Nå snur det: Høyeste industriaktivitet på fire år  

Fredriksens Seadrill vurderer flytting fra London: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Norwegian: Behandlingen av USA-tillatelse fortsetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
- Vi trenger en modig visjon for hele dette landet. Ikke bare for de rike, men for hver og en av oss
Blir hun Storbritannias neste statsminister? Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.
01:04
Publisert: