- Jeg er veldig avslappet. Jeg ser på dette som kortsiktige reaksjoner i markedet, sier NHH-professor Ola H. Grytten på telefon fra speiderleir på Sørlandet.

Grytten har i en årrekke undervist økonomistudenter i faget «Krakk og kriser», men lar seg altså ikke stresse av at det har stormet i britisk politikk og økonomi etter den overraskende brexit-avstemningen.

Stoppet utbetalinger

Det er imidlertid blitt trangt i døren blant investorer som har puttet pengene sine i britiske fond som investerer i det britiske næringseiendomsmarkedet. På bakgrunn av for stor pågang fra investorer som vil ha ut pengene sine, har flere britiske eiendomsfond valgt å stoppe utbetalingene.

Les også: Oljeprisen faller

«Ekstraordinære markedsforhold», var begrunnelsen forsikringsgiganten Aviva oppga da de tirsdag nektet sine klienter å ta ut penger fra et eiendomsfond.

Under en kapitalmarkedsdag onsdag, forsøkte Aviva-toppsjef Mark Wilson å berolige investorer med at forsikringsselskapet har god økonomi og er rigget for videre vekst i årene fremover.

– Selv om det er for tidlig å kvantifisere den nøyaktige effekten av brexit, er vi overbevist om at vi kan fortsette å vokse, sa Wilson.

Finansjobber i fare?

Også selskapene Standard Life og M&G har frosset eiendomsfondene sine, ifølge Financial Times.

I forkant av EU-avstemningen 23. juni argumenterte EU-tilhengerne med at så mange som 100.000 finansjobber i London kunne forsvinne ved en brexit.

Nå som britene har stemt seg selv ut av EU, er frykten at eiendomsprisene på kontor- og forretningsbygg vil falle kraftig dersom finansfolket rømmer.

- Ingen britisk boble

- Det kan være at enkelte fond er redd for likviditeten sin i forbindelse med brexit. Men jeg ser ikke noen grunn til at dette skal fortsette på lang sikt med mindre all forretningsvirksomhet skal flytte ut av Storbritannia - og det tror jeg ikke blir resultatet av brexit, sier Ola Grytten.

Under finanskrisen i 2008 måtte en rekke fond over hele verden stoppe utbetalingene til kundene, fordi det ikke ville være nok penger til alle.

Grytten viser til at en slik situasjon er typisk i finanskriser, men tror altså ikke Storbritannia står oppe i noe slikt nå.

- Det har ikke vært noen bobleoppbygging i Storbritannia. Det er ikke noen stor gjeldsboble der, sier han.

 

Følg markedet på DN Investor(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  Tjente 1,7 mrd. på to år – går av dnPlus (DN+

Asia i dag: Oljetankere ligger i kø – smekkfulle lagre

- Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert: