Mandag ble det klart at statsminister Shinzo Abes koalisjon har sikret seg flertall i det japanske overhuset.

Samme dag stiger Nikkei 225-indeksen i Tokyo med 3,98 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong er opp 1,51 prosent.

Oppgangen skyldes at markedet forventer at koalisjonsregjeringen vil lansere en omfattende stimuleringspakke, verdt 199 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Beløpet tilsvarer fire prosent av Japans bruttonasjonalprodukt (bnp).

Samtidig svekket japansk yen seg mot dollaren, som fikk en oppsving etter at den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juni kom før helgen.

- Oppgangen må ses i sammenheng med at Japan har den svakeste børsen så langt i år, med et spesielt svakt utsyn i forrige uke. Dessuten var utsiktene i USA sterke på fredag, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika til DN.

Krever strukturreformer         

Etter valgseieren bekreftet statsminister Abe at arbeidet med en stimuleringspakke starter tirsdag, men summen er enda ikke offentliggjort.

Pakken vil i første omgang rettes mot utvikling av infrastruktur og sosiale velferdsordninger.

Da Abe kom til makten i 2012 lanserte han sin strategi for å få Japan ut av to tiår med deflasjon og jevnlige resesjoner.

Strategien, som har fått kallenavnet «Abenomics», har som mål å skape en prisvekst på to prosent i året, men målet er utsatt flere ganger. Den er basert på en kombinasjon av fiskal stimulering, kvantitative lettelser og strukturreformer.

- Noe av det man har savnet er strukturreformer, som Abe har vært for politisk svak til å gjennomføre. Med et så stort flertall som nå, er det bare å håpe at han bruker det fornuftig, sier Andreassen.

- Det innebærer upopulære grep, som å øke konkurransen blant bedrifter, svekke arbeidstakeres rettigheter og åpne for mer import fra utlandet, påpeker han.

Sentralbanken avgjørende

Sjeføkonomen tror de umiddelbare økonomiske utsiktene riktignok avhenger av hva Japans sentralbank foretar seg innen månedsskiftet.

- Det er trolig at statens utgifter blir direkte finansiert av sentralbanken og at bankene får betalt for å låne penger der. Det vil isåfall være første gang man forsøker noe slikt, men hvis det innfris kan situasjonen bedre seg, sier Andreassen.

Amy Yuan Zhuang i Nordea Markets understreker at den svake økonomien foreløpig er avhengig av økt offentlig pengebruk.

Statsminister Shinzo Abe i Japan. FOTO: Yuya Shino/Reuters/NTB Scanpix
Statsminister Shinzo Abe i Japan. FOTO: Yuya Shino/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
- En aggressiv stimulering kan i beste fall hindre Japans økonomi fra å gå inn i en resesjon, men er ikke tilstrekkelig for å bedre økonomien for godt. Vi mener økt fleksibilitet i arbeidsmarkedet er nøkkelen til å skape positiv vekst over tid, sier Zhuang ifølge en morgenrapport.

Les også: «Abenomics» på dødsleiet?

Åpner for grunnlovsendringer

Stemmeopptellingen etter lørdagens valg viser at Abes koalisjonsregjering, som består av det liberaldemokratiske partiet LDP og juniorpartner Komeito, er sikret to tredjedels flertall i overhuset.

Valgseieren sikrer Abes koalisjon flertall i både over- og underhuset. Dermed muliggjøres statsministeren varslede endring i grunnlovsparagraf 9, som forbyr Japan å bruke militærmakt til å løse internasjonale konflikter.

En eventuell endring må imidlertid få flertall i en folkeavstemning før den innføres.

- Meningsmålingene tyder på at velgerne er mot å endre grunnloven. Dermed kan en folkeavstemning med stor sannsynlighet resultere i et nei, sier Zhuang.

Japan har den høyeste offentlige gjelden av noe industriland på nesten 240 prosent av bruttonasjonalprodukt og store budsjettunderskudd. Zhuang påpeker at statsministeren trolig må skape vekst i økonomien før han kan få støtte for sine politiske planer.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.