Til tross for en brexitpreget sommer og krevende tider i norsk økonomi, har flere av de store norske selskapene overasket positivt med sine resultater.

Torsdag morgen noterte hovedindeksen på Oslo Børs en ny årsbeste med 632,56 poeng. Oppgangen er hjulpet av Hydro, Yara og PGS. 

Kun en ned

- Det er ikke noen super resultatsesong, men i forhold til forventningene blir det ikke så helt galt, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til DN.

Aksjestrateg i Swedbank Peter Hermanrud synes også at det så langt har gått bedre enn forventet.

- Av de 20 største selskapene, er det 11 som har rapportert. Åtte av disse er betydelig opp i kurs, kun én er betydelig ned, sier Hermanrud.

Tror på oljeprisen

Med gode tider i laksenæringen og en mulig oppside i oljemarkedet kan det bli en god børshøst ifølge Tunaal. 

- Vi tror oljeprisen skal begynne å jobbe seg oppover og at det fremdeles er gode vilkår for laksenæringen. I tillegg ser makrotallene ser heller så ikke gale ut. Til nyttår er Oslo børs høyere enn i dag, sier Tunaal.

Hermanrud er langt på vei enig. Han ser for seg at prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) skal stige mot 70 dollar fatet og at Oslo Børs kan stå i 640-650 til nyttår, men han tar noen forbehold for laksenæringen.

- Jeg frykter at de høye lakseprisene kan fremtvinge ny kapasitet på sikt, sier Hermanrud.

Frykter september

Til tross for at mye ser bra ut for Oslo børs, er det én ting strategene frykter.

- Høsten og spesielt andre halvdel av august og september er notorisk skumle måneder, sier Tunaal.

Tunaal ser ingen spesiell grunn til at denne høsten skal føye seg in i rekken av dårlige børshøster, men kommer med en liten advarsel.

- Man er aldri helt trygg og kun de paranoide overlever. Historisk er det ingen del av året som er så skummel som september.

Hermanrud mener også at men bør være litt bekymret før september. Han har et par risikofaktorer han frykter kan utløse høstpanikk i aksjemarkedene.

- Det er noen elementer i år. Først og fremst italienske banker og Europeiske banker generelt, jeg tenker også på at markedet kan begynne å mislike en situasjon der Trump ligger an til å vinne og så kan det tenkes man begynner å frykte at andre EU land kan gjøre som Storbritannia og forlate EU, sier Hermanrud.

Av de andre store selskapene, presenterte Telenor tirsdag en rapport som analytikerne mente var litt bedre enn ventet. Det førte til solid børsoppgang på 4,4 prosent for selskapet.

Oljeselskapet Statoil er blant dem som legger frem sitt resultat til uken. Det er ventet at selskapet vil presentere en kraftig resultatnedgang, viser nye anslag onsdag. Resultatet legges frem onsdag. 27. juli.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (+)

Utleiemegleren: - Forventer økt press nå

Her går Norges flinkeste studenter

Det er deilig å være pensjonist i Norge  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.