Saken er oppdatert.

Fredag kom de første PMI-tallene, som er en temperaturmåler for aktiviteten i industribedrifter, for eurosonen siden brexit. Tallene følges tett av økonomer, og er for sentralbankene en viktig indikator for rentesettingen.

- Dette var alt i alt bedre enn ventet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN.

- Tallene var vel egentlig bedre enn man kunne frykte, istemmer sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.

En indeks på mer enn 50 tilsier at den økonomiske aktiviteten går opp (se faktaboks til høyre). De ferske tallene viser at:

  • Foreløpig PMI for tjenestesektoren i eurosonen er 52,7 mot 52,8 foregående måned, mens forventet tall var 52,3, ifølge Bloomberg News.
  • For industrien er indeksen 51,9, mot 52,8 måneden før. På forhånd var det ventet at den ville ligge på 52,0
  • De sammenstilte tallene for begge sektorer er 52,9. På forhånd var det forventet at den skulle være 52,5.

Britisk nedtur

Mens PMI-tallene viser fortsatt vekst i europeisk økonomi, faller indeksen under 50 i Storbritannia.

De sammenstilte tallene er 47,7 mot 52,4 i juni, melder TDN Finans fredag. På forhånd var det forventet at indeksen ville ligge på 49,0, ifølge Bloomberg News, skriver nyhetstjenesten.

Fallet i juli er det største siden 2009, skriver Financial Times.

I en markedskommentar skriver sjeføkonom Samuel Tombs i Pantheon Macroeconomics at om PMI forblir på dagens nivåer frem til september, kan det bety et kvartalsvis fall på 0,4 prosent for britisk bruttonasjonalprodukt (bnp).

Pundet svekket seg umiddelbart mot både dollar og kronen etter at PMI-tallene ble publisert fredag.

Følg markedene med DN Investor

- For tidlig å konkludere

Selv om det er tidlig, kan de siste tallene gi indikasjon på hvordan europeisk industri ser på effektene av britisk utmelding av EU.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Elin Høyland)
- Hadde bedriftene blitt skikkelig skremt av brexit, ansatt færre og endret investeringsplanene sine, kunne vi sett det i juli-tallene, sier Bruce i Nordea Markets.

Han understreker likevel at de overaskende sterke tallene ikke betyr at brexitfaren er over for eurosonen.

- Det er fortsatt altfor tidlig å konkludere. En brexiteffekt kan slå inn senere. Både markedsreaksjonen etter brexit og de tallene vi har fått tyder imidlertid på at den verste frykten for svekket vekst i verdensøkonomien og EU spesielt var litt overdrevet, mener Bruce

Andreassen er enig.

- Denne julimålingen viser at brexit ikke har skapt noe sjokk på kontinentet, hvilket vi heller ikke ventet. Vi tror de nye handels- og samarbeidsavtalene blir til å leve med, selv om usikkerheten kan dempe investeringene, mer trolig i Storbritannia enn i resten av Europa. EUs fremtid vil være langt mer avgjørende, men så langt er det ingenting som tyder på at nei-siden i Europa har fått vind i seilene etter brexit, sier han.

Høyere enn trend

For eurosonen viser Andreassen til en stabil utvikling siden slutten av fjoråret.

- Tallene har vært stabile på et nivå som signaliserer en vekst i overkant av én prosent. Selv om veksten er såpass lav, er den likevel høy nok til at arbeidsledigheten faller - i hele eurosonen, sier sjeføkonomen og fortsetter:

- Veksten er altså høyere enn trend, noe som betyr at europeisk økonomi er i bedring. Årsaken til at det skjer selv om bnp-veksten ikke imponerer, er at veksten i produktiviteten er lav. Dette er ikke bare et europeisk problem, men noe mange land opplever i dag, som USA, Japan - og Norge.

Uendret rente

Tidligere fredag kom de tyske PMI-tallene. Den sammenstilte indeksen for ulike sektorer var på 55,3. På forhånd var det ventet at den ville ligge på 53,6.

Torsdag offentliggjorde den europeiske sentralbanken (ECB) sin siste rentebeslutning. Sentralbanken holdt renten uendret og fastholdt sitt verdipapirkjøpsprogram på 80 milliarder euro per måned frem til utgangen av mars 2017 eller lenger dersom nødvendig, meldte TDN Finans.

Samtidig har britenes EU-utmelding påvirker verken tilbud eller etterspørsel av lån hos europeiske banker, viste nylig en utlånsundersøkelse gjennomført av Den europeiske sentralbanken (ECB).

Les også:

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple

Tapte en halv milliard: Valutasmell for Mohn dnPlus (DN+)

Satser 100 mill. i Marbella  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.