Oljeselskapet Statoil legger frem sin rapport for årets andre kvartal onsdag.

Siden oljeprisen stupte høsten 2014, har det vært få lyspunkter i oljebransjen. Statoil er blant de store oljeselskapene som har størst direkteeksponering mot oljeprisen, og har måttet ta flere nedskrivninger de siste årene.

DNB Markets mener forventningene til årets andre kvartal fortsatt er for høye. Meglerhuset har et estimat for justert driftsresultat (EBIT) som er 18 prosent lavere enn markedet, ifølge en oppdatering mandag.

- Vi ligger et stykke under konsensforventningene. Det er primært drevet av avvik på den norske virksomheten, sier analytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

- Den norske virksomheten blir ansett som høykvalitet relativt til hvis man har avvik på nedstrøms virksomheten, som ansees som vanskeligere å predikere på kvartalsvis basis på grunn av påvirkning fra volatile tradingresultater, utdyper han.

- Lave priser

Ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans ventes det et justert driftsresultat på rundt 1.463 millioner dollar for andre kvartal, mot et justert driftsresultat på 2.883 millioner dollar i samme periode året før.

Også estimater som Statoil selv har hentet inn viser forventninger om kraftig resultatnedgang. Analytikerne tror at selskapet vil legge frem et justert driftsresultat før skatt på 1.365 millioner dollar.

Martinsen i DNB Markets mener det uansett er klinkende klart:

- Det blir ingen fest. Tallene i seg selv er svake og det er en refleksjon av lave olje- og gasspriser.

Venter rekordlavt resultat

Analytikeren mener markedet på onsdag primært vil rette søkelyset mot kostnadsutviklingen etter solide kutt i førstekvartal.

- Justert driftsresultat nærmer seg rekordlavt nivå gitt de lave olje- og gassprisene vi har sett. Statoil hadde god kostnadsutvikling i førstekvartal, så det er naturlig at markedet fokuserer på om den fallende kosttrenden fortsetter, forteller Martinsen.

Han tror ikke Statoil vil nedjustere "guidingen" av investeringsnivået før i tredjekvartal, selv om selskapet lå langt under investeringsguiden i førstekvartal.

- Statoil er konservative på endring av "guidance", så vi venter ikke en eventuell endring før i tredjekvartal. 

DNB Markets har en holdanbefaling på Statoil med et kursmål på 155 kroner per aksje. Kursen mandag ligger på 144 kroner.

Statoil offentliggjør rapporten førstkommende onsdag klokken 07.00, og holder påfølgende pressekonferanse.

Oljeprisen har steget fra rundt 27 dollar fatet i januar. Den falt riktignok betydelig før helgen, og nådde sitt laveste punkt på mer enn to måneder.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Oljeprisen tynges av tre faktorer

Parti-topp går før Clinton-møte

Eksperter mener Kjell Inge Røkke og Akers maktbruk snur opp ned på en kriserammet rederibransje (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: