Marine Harvest, Statoil og andre oljerelaterte aksjer holder Oslo Børs tilbake mandag i et ellers positivt marked i Europa.

Børsene i Europa stiger etter at den tyske IFO-indeksen viste at tilliten i næringslivet i Tyskland falt til 108,3 i juli 2016, mot et ventet fall til 107,5, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Dette viser at bedriftene har stått imot det første sjokket etter brexit, ifølge nyhetsbyrået.

«Den tyske økonomien beviser at den er motstandsdyktig», konkluderer president Clemens Fuest i Ifo-instituttet i en pressemelding mandag.

Statoil faller 0,42 prosent mandag, mens oljeservice-indeksen er ned 0,33 prosent. Brent 1. posisjon handles for 45,33 dollar pr fat mandag, mot 45,46 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Oppgang i rigger

DNB Markets knytter det seneste oljeprisfallet til oppgang i Baker Hughes' riggtelling for USA uken frem til 22. juli.

«Oppdateringen viste et noe økende aktivitetsnivå, og usikkerheten rundt hvor raskt en prisoppgang vil bli møtt med økende tilbud i det nordamerikanske markedet har dermed økt noe», skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

Barclays skriver i en oppdatering at den globale oljeetterspørselen i tredje kvartal 2016 vokser med kun en tredjedel av hastigheten i samme kvartal 2015, og begrunner dette med svak økonomisk vekst globalt.

«Avtagende støtte fra OECD-etterspørsel og saktere vekst i Kina og India har gjort markedsbalansen mindre stram i tredje kvartal», skriver meglerhuset.

Selv om Barclays' oljeanalytikere venter et svakt tredje kvartal for oljeprisen tror de at prisen vil ta seg opp til om lag 50 dollar pr fat i fjerde kvartal.

Dette drives av ventet oppgang i etterspørsel i India og en mer moderat utvikling i Kina. I tillegg foregår det en underliggende justering av tilbudssiden, ifølge meglerhuset.

Tror svakere om Statoil

Statoil legger frem sin kvartalsrapport for andre kvartal på onsdag. DNB Markets mener konsensusforventningene ut til å være i overkant, og viser til at deres anslag for justert driftsresultat ligger 18 prosent lavere enn dette.

«Etter vårt syn reflekterer dagens kursnivå oljepriser på over 60 dollar pr fat, og med en løpende pris på rundt 45 dollar pr fat ser vi ikke et attraktiv risiko-/fortjenesteforhold på aksjen foran rapporten», skriver meglerhuset i oppdateringen.

For andre kvartal venter de fokus på kostnadsutvikling, mens de for tredje kvartal ser nedjustering av investeringsguidingen som en mulig positiv faktor.

DNB Markets har en hold-anbefaling på Statoil-aksjen med kursmål på 155 kroner.

Svak laksesektor

Marine Harvest faller 0,69 prosent mandag i en ellers svak laksesektor. Nordea Markets opprettholder kjøpsanbefaling på aksjen, men tar den ut av sin ukeportefølje.

«Vi ser en stor risiko for et større sesongmessig prisfall på laks enn vanlig etter sommerferien. Tilbudet av laks har vært ekstraordinært lavt over sommeren, og vår analyse viser at den sesongmessige økningen i tilbudet etter sommerferien kan bli større enn vi normalt ser», skriver meglerhuset.

Meglerhuset forblir samtidig fundamentalt positive til laksesektoren ettersom tilbudet har vanskelig for å holde tritt med etterspørselsveksten. De avventer en forventet bedre mulighet for å kjøpe Marine Harvest-aksjen igjen, fremgår det av en oppdatering mandag.

XXL fortsetter fallet

Ellers fortsetter XXL-aksjen fallet etter at selskapet la frem kvartalsresultat fredag. Mandag oppjusterer Credit Suisse kursmålet på aksjen til 120 kroner fra 115 og gjentar outperform-anbefaling.

«Vekstutsiktene på mellomlang sikt forblir sterke, og bekymringene rundt makroøkonomiske forhold i Norge har avtatt. Den inneværende anbefalingen bør være bærekraftig gitt at marginforbedringen vi venter neste år og den underliggende etterspørselen etter sportsutstyr i Norden forblir robust», skriver Credit Suisse.

Danske Bank Markets skriver i en oppdatering at de opprettholder kjøpsanbefaling på XXL-aksjen og høyner kursmålet til 120 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,15 prosent til 624,37 poeng, omsatt for 564 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.