Oslo Børs endte opp 0,45 prosent onsdag, etter å ha hentet inn et Statoil-drevet fall i åpningstimene.

Oljeselskapet Statoil åpned ned omtrent fire prosent onsdag etter å ha levert dårligere enn ventede kvartalsresultater. Aksjen hentet seg likevel noe inn utover dagen, og endte ned 1,5 prosent.

Samstemte analytikere

Analytikerne er samstemte i at kvartalsresultat var svakere enn ventet innen alle av selskapets virksomhetsområder, og at dagens kursfall dermed er rimelig.

- Resultatene er på den skuffende siden. Det er to grunner til det: de realiserte prisene er litt lavere enn vi hadde lagt til grunn, mens kostnadene er noe høyere. Kostnadene er på vei ned, men ikke så mye som vi hadde trodd. Kursreaksjonen i dag er fair, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans onsdag.

Han mener at konsensusestimatene vil komme ned etter rapporten, og anslår en reduksjon i estimatene for resultat pr aksje i 2017 på opp mot tre prosent. Olaisen venter å opprettholde sin salgsanbefaling på aksjen.

Analytiker Mark Kofler i Jefferies mener ifølge TDN Finans at hoveddriveren for de svake resultatene er høye skattekostnader og svake oppstrømresultater for virksomheten i Norge.

«Vi ser lite i rapporten som kan endre vårt underliggende syn på aksjen», skriver Kofler i rapporten og viser til høy gjeldsgrad og svak kontantstrøm gjennom nedgangssyklusen i oljemarkedet.

DNB Markets beskriver i en oppdatering Statoil-rapporten som svak og venter at konsensus vil nedjustere estimatet for resultat pr aksje med 40 prosent for 2016 og én til tre prosent for 2017.

Tross den svake rapporten gjentar Citi sitt positive syn på aksjen, ifølge TDN Finans.

Citi viser til at aksjen har hentet seg sterkt inn siden begynnelsen av året hjulpet av stigende oljepriser, men tror at dette også skyldes større forståelse av Statoils sterke balanse i forhold til konkurrentene og selskapets evne til å veie opp for lave råvarepriser gjennom en kombinasjon av vekst, kostnadskutt og bedre kapitalallokering.

«Vekst og lavere kapitalintensitet bør levere stigende fri kontantstrøm og underbygge en reell vekst i avkastning for aksjonærene på mellomlang sikt. Vi ser fortsatt attraktiv verdi i Statoil og opprettholder vår kjøpsanbefaling», heter det i oppdateringen fra meglerhuset.

Børsvinner etter refinansiering

Oljeserviceselskapet Prosafe er blant børsvinnerne onsdag, og ender opp 9,4 prosent. Selskapet fikk ifølge TDN Finans forhåndsgodkjenning for sine refinansieringsplaner onsdag.

Prosafe har vært i diskusjoner med enkelte store obligasjonseiere om refinansieringsforslaget, go eiere av vesentlige posisjoner i samtlige obligasjonsserier har gått med på å stemme for forslaget, kommer det frem i meldingen.

Oljepris tynger

Av de mest omsatte aksjene onsdag var det kun Statoil som falt. Telekomselskapet Telenor, storbanken DNB, sjømatselskapet Marine Harvest og aluminiumsselskapet Norsk Hydro ender alle svakt opp.

Et oljeprisfall utover dagen bidro til at energisektoren på Oslo Børs falt med 0,8 prosent onsdag. Oljeprisen faller videre etter børsslutt onsdag, etter at det amerikanske energidepartementet publiserte tall som viste en overraskende økning i amerikanske oljelagre.

Ellers i markedet er det tynne volumer i et ferie-preget marked som også er aventende på rentebeslutning fra Federal Reserve og Bank of Japan på henholdsvis onsdag og fredag, ifølge TDN Finans.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Inkasso­sakene øker spesielt blant yngre: - Det er et varsko (+)

Britisk økonomi vokser videre

Oljeprisene nær bunnivå for tre måneder

Iphone-salget stuper

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.