Oslo Børs faller svakt tilbake torsdag tynget av oljepris på en ellers positiv dag i Europa.

Markedet tar godt imot nyheten om at DNO vil kjøpe konkurrenten Gulf Keystone, mens Statoil fortsetter fallet etter at selskapet kjøper en eierandel på 66 prosent av Petrobras i lisens BM-S-8 i Santos-bassenget for 2,5 milliarder dollar.

DNO-aksjen stiger 0,7 prosent, mens Statoil er ned 0,7 prosent. Oljeprisen handles for 42,03 dollar pr fat fredag, mot 43,05 dollar pr fat da Oslo Børs stengte torsdag.

- Bra avtale for DNO

- Dette ser ut som en bra avtale for DNO, basert på at de betaler 120 millioner dollar i kontanter og resten i aksjer. Vi forventer i tillegg til at de vil klare å ta ut synergier ved å redusere kostnader og øke produksjonen på Shaikan-feltet, sier analytiker Emil Johannessen i Nordea Markets til TDN Finans som legger til at kursoppgang i dag dermed er fair.

Analytiker Teodor Sveen-Nielsen i Swedbank mener at det ikke er noen røde flagg i DNO sitt oppkjøpsforslag som har en total ramme på 300 millioner dollar.

«Avtalen representerer helt klart et motsyklisk trekk og vil diversifisere DNOs portefølje, noe som er positivt», heter det fra analytikeren som vedgår at han tidligere har vært negativ til selskapets mer tvilsomme transaksjoner.

Citi er positive til transaksjonen og trekker frem selskapenes allerede overlappende operasjoner i området. De har kjøpsanbefaling på aksjen og mener kjøpet kan bidra til å styrke posisjonen til selskapet i landet og styrke likviditeten i aksjen.

Positive til Statoil-avtale

Når det kommer til Statoil sin investering i Brasil skriver Sveen-Nielsen at prisen på 2,5 milliarder dollar synes å være rimelig gitt at Carcara-funnet, som er inkludert i lisensen, er å regne som et «høyst kommersielt funn i verdensklasse», selv om det ikke måler seg med Johan Sverdrup.

Kjøpet utløser ikke noen endring i produksjonsestimatene på kort sikt, men investeringsestimatene for 2016-2019 vil antakelig komme noe opp, skriver analytikeren.

- Vi synes avtalen ser veldig bra ut. Selskapet betaler om lag 3,7 dollar pr fat for et massivt funn i et kjerneområde for Statoil hvor de har god kompetanse, sier Johannessen.

Johannessen trekker også frem at avtalestrukturen er gunstig i at Statoil vil betale halvparten av prisen på 2,5 milliarder dollar umiddelbart og halvparten etter at til framtidig unitisering av Carcara-feltet som strekker seg inn i en annen lisens.

- Det vil også bidra til at produksjonen til Statoil opprettholdes på lengre sikt, sier Johannessen.

Johannessen og Sveen-Nielsen støttes av Bernstein som, ifølge Bloomberg News skriver at Statoil har betalt en pris som er langt under letekostnaden for en meget bra eiendel. Også Goldman Sachs er positive og mener Carcara er en attraktiv eiendel som byr på breakeven med oljepris på 45 dollar pr fat, iberegnet avkastningskrav på 11 prosent.

Gjentar salgsanbefaling på Subsea 7

Ellers er Subsea 7 opp 0,06 prosent etter at selskapet la frem resultater torsdag. Sparebank 1 Markets oppgraderer anbefalingen på aksjen til kjøp fra hold basert på økte oljeprisforventinger.

DNB Markets gjentar salgsanbefaling, men har oppjustert kursmålet til 53 kroner pr aksje fra 51 og viser til ventet betydelig reduksjon i marginene gjennom andre halvår.

«I kombinasjon med manglende bedring i ordreinngangen og en negativ nyhetsstrøm fra Brasil venter vi at dette vil dempe forventningene og kunne medføre en reduksjon i multiplene investorene er villige til å betale fremover», heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

Oslo Børs faller 0,12 prosent fredag til 614,90 poeng, omsatt for 760 millioner kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.