Oslo Børs og de fleste europeiske børsene steg fredag på økt risikoappetitt blant investorene.

Børsene steg fredag ettermiddag da det ble kjent at den amerikanske arbeidsrapporten for juli viste en høyere enn ventet sysselsettingsvekst utenfor jordbrukssektoren. Sysselsettingen for mai og juni ble i tillegg oppjustert med totalt 18.000.

På den andre siden holdt arbeidsledighetsraten seg uendret på 4,9 prosent, mot en ventet nedgang til 4,8 prosent. De amerikanske rentene steg litt etter rapporten ble offentligjort samtidig som dollaren styrket seg.

DNB Markets mener det var en «uventet sterk rapport», som viste en kraftig oppgang i sysselsettingen for andre måned på rad.

Federal Reserve har nå fått bekreftet at arbeidsmarkedet fortsatt er solid, tross svakhetstegn i mai, skriver DNB Markets, som likevel tror det er mest sannsynlig at Yellen & Co vil avvente ytterligere renteoppgang en stund til.

Ifølge markedsdata er sannsynligheten fredag ettermiddag for at Federal Reserve vil sette opp renten i 2016 på 46,3 prosent, opp fra en sannsynlighet på 37,3 prosent torsdag.

De store trakk opp

Statoil, DNB og Norsk Hydro var blant aksjene som trakk hovedindeksen på Oslo Børs opp fredag.

Ifølge en Goldman Sachs-oppdatering torsdag tar de Statoil-aksjen bort fra sin «conviction sell»-liste. Goldman gjentar en salgsanbefaling på aksjen og kursmålet er 120 kroner.

Meglerhuset skriver at Statoil la frem et relativt svakt andre kvartal og de gjentar salgsanbefalingen fordi de ser svak produksjon på kort sikt og høyere gjeldsgrad.

I tillegg trekkes selskapets eksponering mot det europeiske gassmarkedet frem som negativt. Meglerhuset har et negativt syn på utviklingen for gassprisene i Europa fremover.

Grunnen til at selskapet likevel tas av «conviction sell»-listen er den svake kursutviklingen den seneste tiden, samtidig som en ventet oppgang i oljeprisen i 2017 kommer nærmere, fremgår det.

«Vi venter at oljemarkedet vil balansere på vei inn i 2017, og tror fortsatt på en oppgang i oljeprisen til over 60 dollar pr fat innen 2018», skriver meglerhuset.

Bakrus for Norwegian

Norwegian Air Shuttle-aksjen falt 1,5 prosent fredag etter å ha endt opp 10,4 prosent torsdag på bedre enn ventet trafikktall for juli. En analytiker sier til TDN Finans at det er naturlig med gevinstsikring etter torsdagens oppgang.

Marine Harvest-aksjen endte opp 0,85 prosent fredag. Nordea Markets skriver i en oppdatering at det er medvind i laksesektoren om dagen.

Meglerhuset viser til at Norges eksport av sjømat steg med 15 prosent i juli sammenlignet med den samme måned året får, og at prisen har steget 24 prosent fra årets start ifølge Norges sjømatråd. En svakere krone, tilbudsrestriksjoner og høy etterspørsel etter oppdrettslaks er driverne bak økningen, fremgår det.

Nordea Markets er særlig positive til Grieg Seafood ettersom aksjen er priset 40 prosent under industrigjennomsnittet, noe de mener er en ufortjent stor rabatt.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,75 prosent fredag til 612,78 poeng, omsatt for 1,989 milliarder kroner.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.