Sist uke offentliggjorde Rogalands største bank Sparebank 1 SR-Bank at banken venter større tap i år enn tidligere ventet. Nå går kollegaen lenger nord, Sparebanken Vest, motsatt vei. Bergensbanken skrur ned tapsanslagene for i år til mellom 150 til 200 millioner kroner. Det er 100 millioner kroner lavere enn tidligere anslag.

Det er ikke lenger siden enn i januar at konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken 1 Vest advarte de andre bankene mot å ikke ta høyde for større tap.

– Man venter ikke til vinteren med å hugge ved, sa Kjerpeseth da.

Torsdag, da han la frem bankens kvartalsresultater kunne han gi et lite stikk til konkurrentene.

– Vi gleder oss over et kvartal der vi leverer veldig bra i forhold til mange av de andre bankene, sier Kjerpeseth og legger til:

– Vi er veldig fornøyd med at tapene ikke blir så store som vi tidligere anslo, sier han.

Får skryt

Fornøyd er også kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank. Foto: Ida von Hanno Bast
Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
– Sparebanken Vest har en utlånsprofil som vi liker veldig godt i obligasjonsmarkedet, sier Ringholm.

Ringholm peker på at banken bare har gitt 1,1 prosent av samlede utlån til offshore- og supplyskipssektoren.

– Går vi enda lenger inn i tallene har banken 0,1 prosents eksponering mot supplyskipssektoren. Altså 0,1 prosent mot den mest negativt påvirkede sektoren, sier Ringholm som tror banken nå vil få betalt i obligasjonsmarkedet gjennom en bedre prising.

Bevisst

Ifølge Kjerpeseth i Sparebanken Vest er den lave eksponeringen utslag av lang tids jobbing med kredittkvalitet og risiko.

– Vi har også bygget store gruppeavsetninger som gjør at vi har en større buffer enn andre banker. Vi har avsetninger tilsvarende 3,1 prosent av hele vår bedriftsmarkedsportefølje, sier Kjerpeseth.

– Hva er årsaken til den lave eksponeringen mot offshore- og supplyskipssektoren. Ble dere skremt tidligere enn andre?

– Vi har vært opptatt av å ikke øke risikoen mot supplyskipsrederiene. Det er nok utslag av en bevisst strategi som gjør at vi ikke har like stor eksponering som andre banker.

– Det betyr at dere har sagt nei til mange de siste årene?

– Ja. Vi har hatt en moderat vekst de siste årene.

Må holde igjen

De siste 12 månedene har imidlertid banken hatt en samlet utlånsvekst 7,3 prosent. Bedriftsmarkedsporteføljen har vokst med 8,3 prosent den samme perioden.

– Utfordringen vår er å ta ned veksten som er forenlig med 14,5 prosent i kjernekapital. Vi har en veldig god etterspørsel etter kreditt i banken nå, sier Kjerpeseth.

Foreløpig ser ikke Kjempeseth stor smitteeffekt av oljenedturen i andre bransjer. Han tør imidlertid ikke være for optimistisk.

– Foreløpig har dette gått bra, men jeg tror ikke vi ennå har sett alle konsekvensene av en vedvarende lav oljepris på dagens nivå, sier Kjerpeseth.

Oljeprisen lå torsdag ettermiddag like under 50 dollar fatet.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.