Utviklingen er blandet på de asiatiske børsene fredag morgen.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er rundt klokken 06.30 i norsk tid opp 0,43 prosent. Også S&P/ASX-indeksen i Australia er opp, med 0,22 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong faller derimot 0,29 prosent, Shanghai Composite er ned 0,45 prosent og Shenzhen Composite er ned 0,19 prosent.

Yenen svekkes noe mot dollaren i morgentimene fredag. Dette løfter Tokyo-børsen, påpeker markedsanalytiker Margaret Yang i CMC Markets overfor Market Watch.

Den siste tiden har yenen imidlertid blitt styrket mot dollaren, samt flere andre valutaer. Den sterke yenen har ført til børsfall i Japan.

Pessimisme

Japanske næringslivsleder er det mest pessimistiske siden 2013, ifølge en ny Reuters-undersøkelse som kom på fredag. Japans internasjonale handel falt kraftig i juli og yenkursen har styrket seg mot amerikanske dollar i nesten syv måneder.

En sterk dollarkurs slår negativt ut for japanske eksportører. Det forventes at den japanske sentralbanken vil komme med nye tiltak i september for å støtte opp økonomien – og svekke valutaen.

Rekord for Samsung

Børsverdien på sørkoreanske Samsung Electronics har satt en ny rekord på fredag. Siden nyttår har aksjekursen steget med 32 prosent. Selskapet har en børsverdi på over 220 milliarder dollar (1800 milliarder kroner).

Årsaken er at Samsung har klart å befeste posisjonen som verdens største smarttelefonprodusent og har tatt markedsandeler – i hovedsak fra Apple. Samsung har hatt stor suksess med smarttelefonmodellene Galaxy S7 og lanserte nylig Note 7-modellen som er blitt godt mottatt.

Samsung er en av verdens viktigste komponentleverandører og konkurrentene, blant annet Apple, er avhengig av det sørkoreanske selskapet.

Høyere oljepris

Oljeprisen fortsetter å holde seg oppe fredag morgen, etter å ha nådd 50 dollar fatet torsdag ettermiddag.

I skrivende stund handles førsteposisjonskontrakten, som er olje med levering neste måned, til 50,87 dollar per fat.

Den siste prisoppgangen kommer etter at amerikanske oljelagre onsdag ettermiddag viste et overraskende fall for forrige uke, ifølge TDN Finans.

Følg markedet med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: