Styret i Oslo Børs har torsdag besluttet å ilegge Sandnes Sparebank et overtredelsesgebyr på 658.400 kroner for brudd på plikten å melde innsideinformasjon til markedet.

Begrunnelsen er at sparebanken offentligjorde innsideinformasjon om tap på kundeengasjementer for sent.

Børsnoterte selskaper har en informasjonsplikt som innebærer at selskapet uoppfordret og umiddelbart skal offentliggjøre innsideinformasjon som direkte angår selskapet, påpekes det i torsdagens melding fra børsen.

To hendelser

- Forholdene knytter seg til to inntrufne hendelser som endret forutsetningene for bankens tapsberegninger og som medførte betydelige økte nedskrivninger. Nedskrivningene påvirket konsernresultatet vesentlig og bidro til behov for å hente inn ny kapital, skriver børsen.

26. februar la Sandnes Sparebank frem resultatet for 2015. Det viste at den mellomstore lokalbanken tilsynelatende var på rett vei med 41 millioner kroner i resultat etter skatt. Men kort etter fikk styreleder Harald Espedal sjokkbeskjeden. Regnskapet var feil.

21. april meldte banken om nedskrivninger knyttet til to kunder på tilsammen 154 millioner kroner. Samtidig ville banken hente inn 350 millioner kroner i frisk kapital. Sandnes Sparebank falt 22 prosent på Børsen etter at nyheten ble kjent.

Trekker seg fra styreverv

Torsdag ble det samtidig kjent at Harald Espedal trekker seg som nestleder i styrene i Oslo Børs ASA og Oslo Børs VPS Holding ASA.

Espedal er styreleder i Sandnes Sparebank. Som følge av børsstyrets beslutning, har han på eget initiativ valgt å trekke seg fra vervene, opplyses det.

- Jeg står for de vurderinger Sandnes Sparebank har gjort underveis i denne prosessen, men synes ikke det er riktig å fortsette i styret på Oslo Børs når et selskap jeg er styreleder i blir ilagt overtredelsesgebyr, sier Espedal i meldingen.

Vedtaket kan påklages til Børsklagenemnden etter reglene i børsforskriften kapittel 8. Klagefristen er to uker.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: