Tankaksjer utviklet seg svakt i Europa i torsdag og i USA onsdag, blant annet etter fall i ratene.

Analytiker Erik Folkeson Jensen i Swedbank venter at ratebildet skal forbli svakt, og analytiker Frode Mørkedal i Clarkson Platou Securities regner med at tankmarkedet får et mindre sesongmessig oppsving enn normalt utover høsten.

Erik Folkeson Jensen begrunner sitt syn med at det er en akselerasjon i nybyggleveringer, og han betviler at etterspørselen klarer å holde tritt.

- Vi ser at mellomstore råoljetankere sliter med å dekke driftskostnader, og jeg tror man fortsatt kan se en ratenedgang for supertankerne. Inntjeningsmessig ser det svakt ut fremover, sier Swedbank-analytikeren til TDN Finans.

Raffineriene starter vedlikeholdssesongen i september, og i forkant av dette importerer de normalt mindre olje.

- August er alltid svakt for tank, men det som blir interessant er å se er om det normale sesongmessige oppsvinget kommer. Vi tror det kommer, men at det blir mindre enn normalt, sier Mørkedal i Clarkson Platou til TDN Finans.

Mørkedal viser blant annet til at det har bygget seg opp en del overkapasitet igjennom sommeren som følge av redusert Nigeria-eksport, og at dette kan utsette oppsvinget, særlig for Suezmax, hvis eksporten ikke kommer tilbake.

- Det er også avhengig av oljemarkedet. Lagrene er rekordhøye, og det er ikke noe hast å importere, sier Mørkedal.

Folkeson Jensen i Swedbank viser også til at prisene på skip har falt i hele år.

Frontline falt 5,6 prosent, mens Euronav var ned 8,9 prosent.

Trådt i LNG-frakt

BW LPG-aksjen endte ned 9,0 prosent etter at selskapet i dagens kvartalsrapport la frem en ebitda i tråd med forventningene, men tok nedskrivninger og sa at ratene kan forbli lave i overskuelig fremtid.

Folkeson Jensen tror at nedskrivninger på både skip og investeringen i Aurora LPG er det som driver aksjen ned i dag, sammen med markedssynet.

Mørkedal har ikke en sterk overbevisning om at LPG-markedet vil komme tilbake og har derfor en nøytral-anbefaling på BW LPG-aksjen. Folkeson Jensen har anbefalt å ikke investere i LPG-selskaper siden august i fjor.

- Jeg venter at LPG-markedet vil være under driftskostnadsnivå i to år til, og da er Avance Gas og Aurora LPG i trøbbel. BW LPG som har best likviditet kan overleve dette, og kan være en konsolidator, sier Folkeson Jensen.

DNB Markets viser til BW LPGs endringer i COA-porteføljen (kvantumskontrakter) kan føre til nedjustering av konsensus for nettoresultatet i 2017, med en nedsiderisiko på 30 prosent.

Meglerhuset viser til at midtpunktet for COA-guidingen i 2017 er ned seks prosent til 34.925 dollar pr dag, og at midtpunktet for antall dager på COA i 2017 er nedjustert med 36 prosent.

Höegh LNG sluttet svakt opp etter at selskapet la frem kvartalsrapport torsdag. Resultatet var på linje med konsensusestimatet.

Selskapet meldte onsdag om avtaler for selskapets første FSRU-konverteringsprosjekt.

- Det at de startet konverteringsprosessen tolker jeg positivt. De ser muligheter og agerer, sier Folkeson Jensen som har kjøpsanbefaling og kursmål 120 kroner.

Torsdag melder Höegh LNG at de arbeider med tre FSRU-prosjekter med investeringsbeslutning i nær fremtid, noe DNB Markets mener overgår forventingene.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,42 prosent til 616,68 poeng, omsatt for 1.943 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.