Offshorerederiet Farstad Shipping er et av selskapene som er hardest rammet av offshore­krisen. Mandag kveld la selskapet frem resultatet for andre kvartal og halvårsresultatet.

Farstad Shipping oppnådde i andre kvartal driftsinntekter på 735,1 millioner kroner, opplyses det i børsmeldingen. I samme periode ifjor var resultatet 1.039 millioner kroner.

Driftsresultatet (EBIT) ble i andre kvartal negativt med 849,4 millioner kroner etter nedskrivninger på 862,5 millioner kroner. Resultat etter skatt ble negativt med 961,7 millioner kroner.

- Reflekterer markedet

«Nedgangen er et resultat av den krevende markedssituasjonen», heter det i rapporten.

- Tallene vi legger frem reflekterer direkte det markedet vi er i ferd med gå igjennom, sier Farstads konsernsjef Karl-Johan Bakken til DN mandag kveld.

Driftsinntektene pr. 30.06.16 ble 1.562,3 millioner kroner. Driftsresultatet (EBIT) ble negativt med 801,3 millioner kroner etter nedskrivninger. Resultat etter skatt ble negativt med 867,5 millioner kroner.

Jobber med restrukturering

Netto rentebærende gjeld var på over 10 milliarder kroner per andre kvartal. Selskapet jobber nå på høygir med å løse sine finansielle utfordringer og håndteringen av rederiets gjeld. En stillstandsavtale med majoriteten av långiverne løper frem til 1. oktober 2016.

Det var ventet at Farstad skulle presentere detaljene i en restrukturering av gjelden i forbindelse med fremleggelsen av resultatet for andre kvartal. Tidligere denne måneden ble resultatfremleggelsen utsatt. Mandagens rapport inneholder imidlertid ingen nyheter rundt dette.

- Vi jobber med det. Med hensyn til naturen i den type arbeid, kan ikke jeg kommentere nærmere, sier konsernsjefen til DN.

I rapporten skriver selskapet at det er i samtaler med potensielle investorer og partnere.

Tidligere i år kjøpte Kjell Inge Røkkes Aker seg inn i Skudeneshavn-baserte Solstad Offshore og presset også frem en sammenslåing med Rem Offshore. Aker har varslet at det også er interessert i å gå i dialog med Farstad Shipping. Også de to London-baserte milliardærene og investorene Kristian Siem og John Fredriksen har signalisert at de ønsker en konsolidering i bransjen.

Reduserte kostnader

Konsernsjef Bakken viser videre til at Ålesund-rederiet jobber med å kutte kostnader. I slutten av februar kunngjorde Farstad at 26 stillinger skulle bort fra hovedkontoret. Det utgjorde cirka en tredjedel av staben på hovedkontoret.

Driftskostnadene i andre kvartal ble redusert til 512,9 millioner kroner, fra 673.9 millioner kroner samme kvartal ifjor.

- Vi har gjort en betydelig innsats for å redusere driftskostnader, sier Bakken, som ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentarer.

I rapporten skriver selskapet at det ikke ser noen synlige tegn på bedring i markedet, til tross for at oljeprisen har økt den siste tiden. Det understrekes at usikkerheten vedvarer rundt når den neste oppturen kommer.

Utsatte fremleggelsen

Farstad Shipping er et av de største offshore serviceskipsrederiene i Norge med en samlet flåte på 57 fartøyer.

Selskapet har hovedkontor i Ålesund og er børsnotert i Oslo. Farstad-familien er største eier med cirka 46 prosent av aksjene. Aktiviteten er i hovedsak konsentrert om markedene Nordvest-Europa, Brasil og Australia/Asia.

Krisen i Farstad setter også sine tydelige spor i regnskapet til Ålesund-familien som kontrollerer rederiet. DN skrev nylig at brødrene Sverre (63), Erik (55) og Jan Henry Farstad (62) gikk med nær 870 millioner kroner i underskudd før skatt ifjor gjennom sitt felleseide selskap Tyrholm & Farstad as.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Olav Thon synes de har gjort nok
01:46
Publisert:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert: