Analytikerne er samstemte i at den mulige fusjonen mellom gjødselsprodusentene Potash Corp. of Saskatschewan og Agrium vil ha liten betydning for Yara International.

De er imidlertid litt mer uenige på i hvilken grad Yara også kan tenke seg å delta i store oppkjøp eller fusjoner.

Selv om begge selskapene også produserer nitrogengjødsel, i likhet med Yara, tror analytiker Kenneth Sivertsen i SEB det først og frem er effektivisering knyttet til produksjonen av kali som ligger bak fusjonssamtalene.

I motsetning til Yara, er Agrium og Potash begge store produsenter av kali.

- I utgangspunktet er jeg usikker hvor mye det vil ha å si for nitrogenmarkedet. Det er også innen kali det er størst behov for konsolidering, siden det har veldig dårlig lønnsomhet. Alt i alt gjør ikke dette til at vi endrer vårt syn på Yara-aksjen, sier Sivertsen til TDN Finans.

Han får støtte fra analytiker Jon D. Gjertsen i Pareto Securities.

Han skriver i en oppdatering tirsdag at han kun ser en begrenset effekt på de globale kali-prisene. Han begrunner dette med at produsentene allerede har konsolidert eksportvirksomheten sin gjennom eksportselskapet Canpotex, som eies av Potash og Agrium sammen med konkurrenten Mosaic.

«Vi mener dermed synergiene for partene hovedsakelig er knyttet til kostnader og distribusjon, og vi ser ikke økte kali-priser som følge av dette. Slik sett, mener vi at transaksjonen vil være nøytral for Yara», skriver Gjertsen.

Nordea Markets skriver på sin side at fusjonen «ikke er negativ» for Yara.

Utsikt over Yaras fabrikk på Herøya utenfor Porsgrunn. Foto:Hampus Lundgren
Utsikt over Yaras fabrikk på Herøya utenfor Porsgrunn. Foto:Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)

«Det betyr mindre konkurranse på markedet, og derav høyere priser. Prisene kan dog ikke bli for høye ettersom gjødsel er et globalt produkt. Hvis prisene i USA blir for høye, så vil man bare importere mer inn i stedet», heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

Sivertsen i SEB vil ikke utelukke at nyheten om Potash og Agrium kan føre til mer spekulasjon om at Yara og CF Industries slår seg sammen. De to selskapene var i samtaler om dette for rundt to år siden.

«Yara har også sagt at de vil delta i konsolideringen i næringen som kommer som følge av det svake markedet, så jeg vil ikke utelukke spekulasjon rundt det. Det er vanskelig å si noe sikkert. Yara og CF er en god match», sier han.

Nordea Markets har på sin side liten tro på en større fusjon.

«Det er noe som ville ha overrasket oss. Yara har akkurat satt i gang et svært kostnadsbesparelsesprogram og mislyktes nylig på en fusjon med CF», skriver Nordea-analytikerne.

Gjertsen tror på sin side at Yara vil fortsatt forfølge oppkjøpsmuligheter i dagens svake gjødselmarked, men trekker frem andre ting som mer sannsynlige enn en storfusjon.

«Vi tror det er de mest sannsynlige oppkjøpsmålene for Yara er nitrogen- og fosfat-eiendeler i Latin-Amerika, nitratproduksjon i Øst-Europa og nedstrømseiendeler», skriver Pareto-analytikeren.

Yara-aksjen er ned 0,8 prosent til 295 kroner på en svak Oslo Børs onsdag. Aksjen er ned omlag 23 prosent hittil i år.

Les også:

Oljefondet shopper i San Francisco

Oljefunn for Røkkes oljeselskap

  - Det vil gå trått i ett års tid til (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor