Ekstremt lave og flere steder negative markedsrenter utfordrer hele ideen om tradisjonell bankdrift. Citi-topp Jim Cowles mener det lave rentenivået er den største langsiktige utfordringen i bransjen akkurat nå.

- Å ha lave og negative renter er ikke ideelt for banker. Vi gjør det bedre når man har en normal rentekurve. Det er ikke tvil om at dette har en generell påvirkning på bankindustrien, sier Cowles til DN.

Han sitter i den amerikanske storbankens konsernledelse med ansvar for virksomheten i 54 land i Europa, Midt-Østen og Afrika.

Utfordrer forretningsmodellen

Lave renter presser bankenes marginer. Tradisjonell bankvirksomhet, med å låne ut til en litt høyere rente enn man betaler for innskudd og markedsfinansiering, blir utfordrende når rentenivået kommer helt ned mot eller under null. For når rentene blir negative, skulle strengt tatt banken tatt betalt for å ta imot innskudd fra kundene. Det er det få, om noen, banker som tør gjøre og dermed faller deler av den tradisjonelle forretningsmodellen sammen.

- Vi har gjort noen endringer på hvordan vi håndterer enkelte forretninger og sett på ulike produkter for å demme opp for noe av det, sier Cowles.

Produkter eller kundeforhold der betalingen tidligere har vært basert på marginen banken kan ta, har for eksempel blitt gjort om til betaling basert på faste gebyrer.

- Så det finnes ting vi kan gjøre og vi har forsøkt å gjøre det på noen av våre produkter, sier Cowles.

- Men jeg er bekymret for fortsatt lave og negative renter med tanke på hva det betyr for den generelle økonomien. Mitt personlige syn er at det er svært vanskelig for økonomier å fordøye og håndtere negative renter. Og for å være ærlig er det ingen som har erfaring med negative renter og derfor er det ingen som kan si hvordan man kommer seg ut av det.

Han mener sentralbankene og pengepolitikken er i ferd med å nå grensen for hva som er mulig å oppnå. Effektene av negative renter og kvantitative lettelser gjennom massive oppkjøp av verdipapirer i markedet mister sin effekt etter hvert som det opprinnelige sjokket det påfører det finansielle systemet legger seg.

- Jo lengre man bruker det, desto mindre positiv innvirkning har det, mener han.

Presser marginen

Den svenske sentralbanken Riksbanken undersøkte tidligere i år hvordan negative styringsrenter i både Sverige og eurosonen de siste årene har påvirket bankenes lønnsomhet.

Samlet sett mener Riksbanken at effekten av negativ styringsrenten har vært begrenset på svenske bankers lønnsomhet. For europeiske banker kan imidlertid utfordringene ha vært større.

Enkelte svenske banker har imidlertid vært helt spesifikke kostnader knyttet til negative renter. Dette knytter seg spesielt til it-systemer som ikek håndterer negative renter og kostnader knyttet til håndtering av juridiske og kontraktsmessige problemer som dukker opp når rentene går under null.

«Bankenes lønnsomhet er påvirket av forskjellen mellom utlånsrenten og renten de finansierer sine utlån med, den såkalte rentemarginen. Ettersom både utlånsrenten og renten på finansieringen normalt følger styringsrenten, burde rentemarginen ikke påvirkes av rentenivået», skriver Riksbanken i sin pengepolitiske rapport fra april i år. 

«Men ved lave og negative renter kan det hende at renten for finansieringen ikke faller like mye som utlånsrenten. Dette henger sammen med at banker i Sverige og euroomårdet til nå ikke har latt husholdninger og bedrifter bli møtt av en negativ innskuddsrente. Dette innebærer i sin tur at bankenes såkalte innskuddsmargin, det vil si forskjellen mellom markedsrenten og renten på innlån presses. Det påvirker lønnsomheten negativt», konstaterer sentralbanken.

«Men i hvilken grad innskuddsmarginen påvirker lønnsomheten er avhengig av i hvilken utstrekning en bank er avhengig av innskudd. I Sverige finansierer bankene seg i stor grad gjennom markedsfinansiering. Lave og negative renter innebærer dermed at kostnaden synker for en stor del av finansieringen. I euroområdet består bankenes finansiering derimot i større utstrrekning av innskudd», skriver Riksbanken i rapporten.

Følg utviklingen i markedene med DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
 

Petter Stordalen: - For meg handler det om å tjene mest mulig penger, slik at hun får mer penger til å redde verden.
Hele tiden mens Gunhild Stordalen har ligget på sykehus og fått behandling for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi har hun drømt om å klappe kyr. Det fikk hun på Dyrsku'n i Seljord.
01:51
Publisert:
 

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.