Tirsdag kom det flere dystre beskjeder for de som har eller søker jobb i oljebransjen.

Oljeselskapet Norske Shell kutter ytterligere 255 stillinger. Også helikopterselskapet CHC som frakter  oljepersonell til og fra Nordsjøen varlser at inntil 120 personer kan miste jobben.

Aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets følger utviklingen tett. Han har laget et excel-ark der alle stillingskutt fra olje- og oljerelaterte bransjer blir registrert. Nå har han kommet frem til 38.745 personer. Det inkluderer innleid arbeidskraft.

- Jeg er redd mange av jobbene som nå er gått tapt, aldri vil komme tilbake. En jobb som tidligere krevde 10 personer vil nå bli erstattet av ny teknologi, sier Erichsrud.

- Er du overrasket over tallet man er kommet frem til i dag?

- Egentlig ikke. De reelle tallene er nok en del større en hva min oversikt tilsier, svarer Erichsrud.

- Flere gjør samme jobb

Han mener det er flere grunner til at olje- og oljeservice-selskapene fortsatt nedbemanner.

- Det finnes veldig få jobber der ute og selskaper tviholder på sine ansatte så lenge det er mulig i håp om at markedet vil snu. Når det ikke skjer, så blir de nødt til å permittere jobber og stillinger som de vanligvis ville beholdt, sier Erichsrud.

- I tillegg har vi sett fusjoner av selskaper. I disse tilfellene kan det være enkelte roller hvor to personer eller flere gjør samme jobb og av den grunn velger man å kvitte seg med enkelte ansatte, legger han til.

Han frykter det vil komme flere permitteringer, nedbemanninger og kutt.

- Trenden tilsier at vi ikke har sett toppen, sier Erichsrud.

- Når tror du stillingskuttene er over?

- Den dagen oljepris, kostnader og budsjetter er i balanse igjen, svarer Erichsrud.

- Har bare begynt

Aksjemegleren forteller at flere kutt allerede er priset inn i selskapenes verdsetting.

- I starten av denne nedturen så vi en hvis reaksjon på aksjekursen, men dette ser ut til å ha stabilisert seg nå. Det ligger inne i aksjekursen at vi kan se ytterligere kutt, sier Erichsrud.

Han er ikke veldig positiv på investorenes og oljebransjens vegne.

- Vi må nok belage oss på at dette kan vedvare en stund fremover. Restruktureringer og konkurser har bare begynt, og dette kommer vi til å se mye mer av, sier megleren.

- Oljeinvesteringene fortsetter å falle

Senior makroøkonom Øystein Børsum i meglerhuset Swedbank venter også flere kuttrunder i oljebransjen.

- Hovedgrunnen til at olje-og oljeservice-selskapene fortsatt nedbemanner er at oljeinvesteringene fortsetter å falle, sier Børsum.

- Ordreinngangen til norsk industri har vært rekordlav, legger han til.

Han mener 2017 kan bli et vendepunkt.

- Vi håper og tror at det er iferd med å snu, men det betyr ikke at det er over ennå, sier Børsum.

- Det skal fortsatt være videre nedgang på bemanningssiden og produksjonssiden i tiden fremover. 2016 blir i store trekk slik som vi ser nå. Så håper vi på stabilisering til neste år, legger han til.

Det er anslått i en rapport at det er 330.000 norske arbeidsplasser som er avhengige av oljebransjen.

- Å bare se på oljeselskapene gir ikke et godt bilde fordi det er mange som leverer tjenester til oljebransjen, sier Børsum.

- Vi har beregnet at det er 330.000 jobber i Norge som er olje-avhengige. En vesentlig del av det skal bort, legger han til.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: