Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger forklarer seg denne uken i korrupsjonssaken i Borgarting lagmannsrett.

Et sentralt spørsmål i saken er hvorvidt Enger var klar over engasjementet Yara avtalte med den libyske oljeministersønnen Mohamed Ghanem, som via en tredjepart fikk betalt halvannen million dollar til et selskap på De britiske jomfruøyene.

Torsdag formiddag ble det ampert mellom Enger og aktor Marianne Djupesland da Enger ble spurt om detaljer i kontakten og om han kjente til dem.

- Herregud, utbrøt Enger.

- Om jeg hadde visst om dette, ville det aldri skjedd, sa han, med henvisning til konsulentavtalen.

«Aldri informert»

– Jeg ble aldri informert om at det var inngått en muntlig avtale med Shukri Ghanem om at sønnen Mohamed Ghanem skulle engasjeres. Jeg ble heller aldri informert om at det ble gjennomført en fordekt betaling til Mohamed Ghanem, sa Enger i lagmannsretten onsdag.

Les mer: – Jeg ble aldri informert

Shukri Ghanem var oljeminister i Libya, og Mohamed Ghanems far.

Enger sa at han ikke ble gjort oppmerksom på Libya-forholdene før lenge etter han hadde sluttet i Yara-jobben, enten gjennom pressen eller i et politiavhør.

– Jeg hadde ikke hørt om det før, understreket han.

Visste ikke om sønn

Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs borret videre i kontakten med Shokri Ghanem.

- Shokri Ghanem. Du traff ham fire ganger. Dere utvekslet ikke telefonnumre og hang sammen, spurte Andenæs.

- Nei. Det var en stor grad av formalitet rundt disse møtene, slik det er i slike land. Det var nøye planlagt hvordan vi skulle forholde oss på møtene. Vi hadde ingen kontakt utenfor møtene. Vi spiste ikke middag sammen.

- Dere gikk ikke på joggetur, fulgte Andenæs opp.

- Nei, ingen joggetur, sa Enger og fortsatte:

- Det var overhodet ingen kontakt utover disse møtene.

- Snakket dere om familiene deres? Visste du at han hadde barn, spurte Andenæs.

- Nei. Det personlige holder man utenfor slike møter, svarte Enger.

Utenkelig

Den medtiltalte tidligere juridiske direktøren i Yara, Ken Wallace, var det en slags etablert en ordning eller forståelse internt i Yara om at konsernsjef Enger ikke skulle gis informasjon som ikke tålte dagens lys.

– Det var ingen ordning der jeg ikke skulle informeres om ting som ikke tålte dagens lys. Det er utenkelig. Utenkelig!, sa Enger onsdag.

Les mer: – Det er utenkelig dnPlus

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: