Både Oslo Børs og Wall Street vaker rundt historiske prisnivåer.

Knapt noen gang har tiltroen til fremtiden vært høyere, i hvert fall om man bruker markedets forventninger til selskapenes inntjening i 2017 som rettesnor.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management liker ikke det han ser, og tror analytikerne igjen overskyter. Etter at trekvart av året straks er omme, og sikten inn i neste år er bedre, venter Næss mer realistiske anslag.

- De fleste selskaper snakker opp etterspørselen sin, sier Næss til Dagens Næringsliv.

Tar man utgangspunkt i det amerikanske aksjemarkedet, venter analytikerne en resultatforbedring på 13 prosent i snitt neste år, ifølge Næss. Det til tross for at selskapsresultatene hittil i år er ned åtte prosent, sammenlignet med samme periode ifjor, påpeker forvalteren.

Samtidig, om man ser nærmere på hvem som skal trekke lasset, må energi- og oljeaksjer ha en inntjeningsforbedring på 119 prosent for at målet på 13 prosent skal nås. Det finner Næss usannsynlig.

- Det skal veldig mye til for at det skjer. Det er ikke nok at oljeprisen holder seg, mener Nordea-forvalteren.

- Virker rimelig

Porteføljeforvalter Erlend Lødemel i Fondsfinans er ikke uenig.

Porteføljeforvalter Erlend Lødemel, Fondsfinans. Foto: Per Thrana
Porteføljeforvalter Erlend Lødemel, Fondsfinans. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
Han minner imidlertid om at oljesektoren har tatt store avskrivninger og at inntjeningsveksten kommer an på utgangspunktet. Selv tror forvalteren på økt oljepris neste år.

- Det store spørsmålet er hvor langt opp skal det. Anslagene som legger et intervall på oljeprisen på 60 til 80 dollar på litt sikt virker rimelig. Så vil det borge for en oppgang i inntjeningen, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.

Analytikerne ligger i snitt med en oljeprisforventning på rundt 60 dollar fatet i 2017. Så langt i år har oljeprisen vært 42 dollar fatet i snitt.

- Kommer mye ned

Næss i Nordea Investment Management har hatt stor suksess med trauste, stabile aksjer, noe som senest ifjor gjorde at han ble kåret til landets beste forvalter.

Fondsforvalteren mener markedene generelt er høyt priset, og at det i virkeligheten er få billige aksjekandidater. Samtidig later nervøsiteten i markedet til å ha avtatt etter sommeren.

Den såkalte frykt-indeksen, VIX, vaker rundt sitt laveste nivå noensinne, påpeker forvalteren. Selv om høsten, og september, historisk er svake perioder, tror han det ligger andre årsaker bak.

- Den eneste rasjonelle grunnen er det som skjer i forventningene. Vi så det også ifjor. Det er veldig sannsynlig at inntjeningsveksten som markedet venter, kommer mye ned, mener Næss.

Det har vært stille på nedjusteringsfronten siden juli. Næss tror pausen fortsetter litt ut i oktober, inntil tredje kvartal ved utgangen av september er over.

- For dyrt

De sterke forventningene speiles også i det norske markedet.

I snitt prises selskapene på Oslo Børs til 18 ganger forventet inntjening i år, og 14 ganger forventet inntjening neste år, viser Næss' beregninger. Også her setter man sin lit til at det er energisektoren som skal lede an.

Nordea-forvalteren har imidlertid ingen oljerelaterte aksjer i sin norske portefølje.

- Det blir for dyrt. Jeg har ikke tro på at inntjeningsveksten kommer, sier Næss.

- Lite betydning

Onsdag kveld norsk tid holdt Den amerikanske sentralbanken (Fed) renten uendret på tilnærmet nullnivå, som ventet. Samtidig ble det gitt signaler om at grunnlaget for en renteheving har styrket seg.

Ifølge Lødemel i Fondsfinans undersøtttes de høye markedsnivåene delvis av de ekstremt lave rentene. I likhet med resten av markedet, ventet han heller ingen dramatisk endring fra Fed.

-  Selv om Fed eventuelt er i ferd med å sette opp renten, så er det i stor grad priset inn, sier forvalteren.

Han tror heller ikke på noen umiddelbar endring i sentralbankenes pengepolitikk.

- Det virker foreløpig som veksten i verdensøkonomien ikke er sterk nok til å skape behov for å slippe foten av gasspedalen med det første, sier han.

Følg markedet med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen»: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbankom septemberskrekken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Bobil for gud og hvermann
Forskjellen er stor mellom den billigste og dyreste bobilen på Caravanmessen. Her sammenlignes Morelos nye Empire Liner til over fem millioner kroner og en Sunlight T58 til om lag 600.000 kroner.
02:06
Publisert: