Mandag møttes Opec-landene til oljekonferanse i Algerie. Samtidig kom det signaler fra Saudi-Arabia at landet er villig til å fryse produksjonen på januarnivå, 10,2 millioner fat dagen. Forutsetningen er at Iran fryser sin produksjon.

- Det er ekstrem usikkerhet i markedet nå. Flere tror Saudi-Arabia  driver et spill for igjen å legge skylden på Iran. Saudi-Arabia vet at Iran ikke vil fryse produksjonen, sier DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Han peker på den store politiske rivaliseringen mellom to av Midt-Østens store oljeprodusenter. Det er to år siden Saudi-Arabia skrudde opp produksjonen med en million fat dagen og bestemte seg for å forsvare landets markedsandeler i oljemarkedet.

Siden sommeren 2014 har oljeprisen falt fra rundt 115 dollar fatet til gårsdagens notering på opp mot 47 dollar. Prisfallet har ført til enorme investeringskutt hos verdens oljeselskaper. Hverken DNBs Torbjørn Kjus eller Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt tror imidlertid det kommer noen frysbeslutning i løpet av denne ukens møter i Algerie.

- Jeg tror ikke det kommer til å skje noe nå. Men det kommer opp igjen på Opec-møtet i november, sier Saltvedt.

Ifølge Saltvedt vil utfallet av novembermøtet avhenge av oljeprisutviklingen de neste månedene. Iran har flere ganger uttalt at landet kan være med på en avtale om en slik avtale sikrer prisoppgang og er rettferdig. Et av problemene er at Irans produksjon i dag er betydelig lavere enn nabolandet Irak.

Bedre enn mange tror

Selv om Kjus ikke tror på en frysbeslutning, er forutsetningen bedre enn tidligere.

- Iran har allerede økt produksjonen med mellom 400.000 til 500.000 dagen siden Doha-møtet. De har ikke klart å øke produksjonen de siste tre månedene noe som tyder på at de er nær hva de klarer å nå av produksjonen. De vil derfor rent økonomisk være gunstig med et frys, sier han.

- Hva vil skje med oljeprisen om en fryser produksjonen?

- Det vil helt klart være veldig positivt for oljeprisen. Hvis det virkelig gjennomføres et frysvedtak, kan prisen i slutten av 2017 komme opp i over 70 dollar fatet. Men økningen vil avhenge av hvor mye produksjonen øker fra Libya og Nigeria, sier han.

Kjus har et anslag på oljeprisen på 65 dollar fatet ved utgangen av 2017 og 70 dollar i 2018.

- Jeg tror egentlig at det ikke er behov for noe frysvedtak i oljemarkedet fordi situasjonen er bedre enn det mange tror. Ved utgangen av 2018 vil etterspørselen være 2,5 millioner fat høyere enn den er i dag, sier Kjus og peker på at tilbudet av olje fra land utenfor Opec vil falle neste år.

Investeringene globalt er nær halvert på tre år. Produksjonen utenfor Opec med unntak av USA faller.

- Markedet ser ut til å trenge meget sterk vekst, og da ser det ikke ut som 50 dollar fatet er tilstrekkelig høyt, sier Kjus.

Et tredje scenario er en sterk økning av produksjonen fra konfliktfylte land som Libya og Nigeria urten at Iran og Saudia-Arabia kommer til enighet. Da kan prisen falle ned 30-tallet igjen.

- Men da vil vi i neste omgang få en rekyl oppover neste  år igjen, sier Kjus.

- Hvor høyt?

- Det er nesten umulig å si , sier Kjus.

Les også:

- Utspillet virket ikke helt rimelig

- Muligheten for at renten kan kuttes senere opprettholdes

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: