Grunnfondsbevisene på norske sparebanker har steget kraftig de siste månedene, men bevisene handler fortsatt langt under bokførte verdier. Pareto, som er på gaten med en ny oppdatering på sparebankene, mener sektoren fortsatt er billig med en gjennomsnittlig pris/bok på 0,7 og en estimert avkastning på egenkapitalen på cirka ti prosent. Til sammenligning handles de svenske storbankene med en pris/bok på 1,4. DNB prises til en multippel på 0,9.

Etter flere år med kapitalbygging regner meglerhuset med at sparebankene når kapitalmålene i år. Dette betyr trolig at bankene returnerer til normal utbyttepolitikk.

Sparebanken Sør er meglerhusets førstevalg med en pris/bok på 0,67 og estimert avkastning på egenkapitalen på mellom ni og ti prosent de neste årene.

«Etter vårt syn bør bankens begrensede, direkte eksponering mot olje og offshore redusere risikoen for utlånstap fremover. I tillegg bør bankens sterke kapitalsituasjon – etter egenkapitalemisjonen tidligere i år – tillate attraktive utbytteyields på cirka åtte prosent for 2016 til 2018,» skriver Pareto.

Åtte prosent utbytteyield er på linje med riggselskapet Seadrill før riggselskapet ble feid i bakken av oljepriskollapsen.

Pareto mener også Sandnes Sparebank er lavt priset med en pris/bok på bare 0,47. Banken har gått på noen kjedelige tap og befinner seg midt i oljeklyngen, men har fått ny kapital på plass. Pareto mener banken nå kan konsentrere seg om å få opp lønnsomheten.

Sparebanken Sør, som er landets femte største norskeide bank med en forvaltningskapital på over 100 milliarder kroner, skryter selv av sin meget begrensede eksponering mot olje og offshore.

«SØR har tilnærmet null direkte eksponering mot olje & offshore på grunn av et langsiktig strategisk valg med fundament lenge før fusjonen,» sa administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør på Skjærgårdsseminaret i sommer.

Selv om det er en god del oljerelatert aktivitet i regionen Arendal og Kristiansand, har ikke Sparebanken Sør villet befatte seg med denne næringen. Banken har rangert norske banker etter eksponering mot olje og oljeservice, og satt seg selv nederst på listen med 0,1 prosent av samlede utlån. Øverst på listen er en bank som bare benevnes «peer 1» med en eksponering på 8,9 prosent.

Sparebanker flest prises med en lavere pris/bok enn DNB, har en høyere avkastning på egenkapitalen enn DNB og en lavere risiko. Slik sett kan man lure på hvorfor noen i det hele tatt investerer i DNB-aksjen og ikke bare putter alle pengene i sparebankers grunnfondsbevis.

Sandnes Sparebank og Sparebank 1 SR-Bank skiller seg noe fra sparebanker forøvrig ved å ha en lavere avkastning på egenkapitalen enn DNB. SR-Bank er ifølge Pareto den av sparebankene med høyest oljerelatert eksponering med 8,6 prosent, eller 17,5 milliarder kroner. Sandnes Sparebank har bare moderat direkte eksponering mot oljerelatert virksomhet, men med base i Rogaland regner Pareto med relativt høye tap også for denne banken.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.