Hovedindeksen på Oslo Børs stiger bratt i åpningsminuttene torsdag etter at oljeprisen ble løftet markert onsdag kveld. Da kom meldingen om at medlemslandene i oljekartellet Opec er enige om å kutte produksjonen i november.

Etter noen minutters handel er hovedindeksen på Oslo Børs opp rundt 1,9 prosent til like over 620 poeng. Oljeselskapet Statoil, som er børsens største selskap, er opp 5,4 prosent til 132,10 kroner.

Kraftig oljeløft

Onsdag kveld ble medlemslandene i oljekartellet Opec enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon. Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november.

Oljeprisene reagerte uansett umiddelbart på nyheten og prisen på nordsjøoljen Brent endte opp nærmere seks prosent for dagen onsdag. Torsdag morgen er prisen lite endret og holder seg i området rundt 49,25 dollar fatet.

Den kraftige prisøkningen har gitt utslag på børsene verden over. I USA endte den såkalte Philadelphia-oljeserviceindeksen opp 5,7 prosent onsdag, 4,8 prosentpeong høyre enn da Oslo Børs stengte, skriver TDN Finans.

Riggselskapet Seadrill endte opp hele 19,7 prosent i USA, ifølge TDN. Torsdag morgen er Seadrill-aksjen opp 18,4 prosent til 18,21 kroner på Oslo Børs.

Beholder oljeprisanslag

Energiindeksen i Australia endte torsdag morgen opp 6,32 prosent.

Nordea Markets oljeanalytiker Thina Saltvedt skriver at det er vanskelig å si hvordan den fysiske markedsbalansen og dermed oljeprisene vil bli påvirket.

«Enn så lenge beholder vi oljeprisanslaget på 55 dollar fatet for fjerde kvartal. Dette så vel optimistisk ut før avtalen, og den vil utvilsomt dytte prisene oppover, men inntil vi vet mer om hva avtalen vil bety for markedsbalansen holder vi oss til dette anslaget», skriver Saltvedt.

Société Générale skriver at kuttet fra Ooec kan være mye mindre enn mange antar, og ser for seg et mulig kutt på mellom 0 og 500.000 fat pr dag, ettersom mye avhenger av Libya og Nigeria.

Meglerhuset gjentar et prisanslag på 50 dollar pr fat i fjerde kvartal 2016 og 60 dollar fatet i fjerde kvartal 2017. Det skriver at Saudi-Arabia og Opec har igjen tatt en mer aktiv rolle og det kan bety at justeringer kan og vil bli gjort fremover, og at usikkerheten skap av Iran, Nigeria og Libya kan bli håndtert.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,79 prosent til 620,37 poeng.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.