Riggselskapet Seadrill steg totalt 32,94 prosent på Oslo Børs torsdag etter at oljekartellet Opec ble enige om å kutte i den samlede produksjonen.

Det kriserammede selskapet har dermed klatret til sammen 18 prosent den siste uken, og er ned 58,59 prosent de siste tolv månedene.

Nylig ble det holdt generalforsamling for flere John Fredriksen-kontrollerte selskaper på Bermuda. Der ble det vedtatt at Fredriksens datter, Kathrine Fredriksen (33), går ut av styret i Seadrill.

Les mer: Ut av Seadrill-styret

Oljeserviceselskapet Petroleum Geo-Services klatret 10,64 prosent.

Oljeselskapet Statoil og DNO kunne også nyte godt av Opecs avtale om kutt og oppgang i oljepriser. Aksjene sluttet opp henholdsvis 6,94 prosent og 5,68 prosent.

Prisen for et fat nordsjøolje med levering om en måned klatret nær seks prosent onsdag. Torsdag har den imidlertid falt noe tilbake.

I skrivende stund handles det for 48,59 dollar fatet.

(Saken fortsetter under)

Utvklingen for Seadrill-aksjen torsdag. Grafikk: InFront
Utvklingen for Seadrill-aksjen torsdag. Grafikk: InFront

Mye usikkerhet

Analysesjef for råvarer hos SEB, Bjarne Schieldrop, sier at den nye Opec-avtalen etter alt å dømme vil føre til en raskere rebalansering av oljemarkedet.

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.
Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Dagens Næringsliv)

Han understreker samtidig at det er mye usikkerhet, ettersom den endelige avtalen først legges frem på det neste Opec-møtet 30. november.

- Det er blant annet en risiko for at økt oljepris fører til at skiferproduksjonen i USA stiger såpass mye at det motvirket priseffekten. Opec spiller et sjansespill her, sier han til TDN Finans.

Han tror Opecs primære formål med produksjonsavtalen var å unngå at oljeprisen faller under 45 dollar fatet, snarere enn å løfte prisene.

- Hvis man ser på de siste rapportene fra IEA, EIA og Opec selv, så anslår alle de en oljeproduksjon på 8,5 millioner fat fra USA i 2017. Det vil si at markedet trenger 33 millioner fat fra Opec for å gå i balanse. En videre overproduksjon når lagrene allerede er fulle, som nå, kan føre til et voldsomt prisfall i 2017. Jeg tror det er det som Opec har forsøkt å unngå, sier Schieldrop.

Før avtalen ble kjent, ventet SEB en snittpris på 55 dollar fatet for 2017 og 60 dollar fatet for 2018. De venter en relativt svak pris i første halvår av 2017 og deretter en akselerasjon etter det.

- Vi må se om vi må revidere anslagene noe som følge av Opec-avtalen. Samtidig, løfter vi oljeprisprognosene, må vi også løfte estimatene for hvor mye USA skal produsere, sier han.

 

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,24 prosent torsdag til 623,08 poeng.

 

Les også: Endelig i pluss etter «sabla» dyr sponsoravtale

Tilbyr 150.000 privatkunder solceller

Får 800.000 i bot for å ha lokket med salg

 

Se DNtv:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.