Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start fredag, men snudde raskt opp og stengte litt lavere enn sluttkurs torsdag.

DNB-aksjen, som sluttet ned 1,9 prosent, tynget hovedindeksen fredag. Finanssektoren har falt globalt det seneste døgnet, drevet blant annet voksende bekymringer for at Deutsche Banks problemer vil spre seg til den globale finanssektoren.

DNB-aksjen ble også tynget av at Nordea Markets nedgraderte sin anbefaling til selg fra hold, og endret kursmålet på aksjen til 93 kroner fra 100 kroner.

Nordea viser blant annet til at DNB har en svært høy eksponering mot forsyningsskip og borerigger i oljesektoren

«I dagens tøffe marked frykter vi at lånetapene vil skuffe på nedsiden. Vår negative holdning blir også underbygget av en trøblete shippingsektor hvor lånetapene til DNB også kan bli større enn ventet», skriver meglerhuset morgenrapporten fredag.

Nær forlik

Fredag ettermiddag meldte nyhetsbyrået AFP at den tyske storbanken Deutsche Bank har inngått forlik på 5,4 milliarder dollar med det amerikanske justisdepartementet.

Deutsche Bank har falt tungt på børsene den siste tiden etter krav fra det amerikanske justisdepartementet om å punge ut 14 milliarder dollar, eller 115 milliarder kroner. Kravet er fra et forlik i en pågående sak om ulovlig salg av råtne boliglån, også kalt subprimelån eller toxic assets, i forkant av finanskrisen i 2008 og 2009. Banken har avvist kravet på 14 milliarder dollar.

Fredag falt aksjen til under 10 euro per aksje for første gang på 30 år, skriver The Guardian.

Aksjen hentet seg imidlertid inn igjen og avsluttet opp 5,33 prosent. På Wall Street klatrer Deutsche Bank nær 13 prosent etter meldingen om et forlik.

Laksemarkedet holder seg

Oppdrettssektoren sluttet opp 3,7 prosent på Oslo Børs fredag.

Analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets sier at spotmarkedet rapporteres å være bra og at Fishpool kontraktene er på stigende trend for fjerde kvartal 2016 og 2017.

- Laksemarkedet holder seg bra tross noe høyere slaktevolum og samtidig ser det stadig strammere ut for perioden fremover, sier Lye til TDN Finans.

Salmar-aksjen sluttet opp 5,6 prosent løftet blant annet av at analytiker Marius Gaard i Swedbank oppgraderte aksjen til kjøp fra hold med kursmål 263 kroner, opp fra 237 kroner.

Swedbank oppjusterer meglerhusets lakseprisprognose for 2017-2018 til 61,5 kroner pr kilo, fra tidligere 55 kroner i 2017 og 54 kroner i 2018, ifølge en oppdatering fra meglerhuset fredag.

- Kjøp!

Meglerhuset skriver at tiden nå er inne for å kjøpe oppdrettsaksjer og de oppjusterer driftsresultatestimater for 2017 for sektoren med 13 prosent og med 21 prosent for 2018. Swedbank påpeker at de er 16 prosent over konsensus for 2017 og 23 prosent over konsensus for 2018.

«Positive priseffekter er delvis oppveid av større tap i VAP (videreforedlede produkter) og høyere produksjonskostnader, noe som reflekterer den siste utviklingen i fiskefôrkostnader, lakselus og behandlinger», skriver Swedbank.

Marine Harvest-aksjen er Swedbanks toppvalg i sektoren og her oppjusteres kursmålet til 176 kroner fra 153 kroner.

I tillegg foretrekker meglerhuset også aksjer med aksjer med høy spoteksponering og eksponering mot virksomhet i Nord-Norge, som Norway Royal Salmon og Grieg Seafood.

I tillegg mener de at Lerøy Seafood-aksjen er attraktiv på en P/E på 7 ganger basert på 2017-estimater.

Swedbank oppgraderer anbefaling på Salmar og Austevoll Seafood til kjøp, mens nøytral-anbefaling på Bakkafrost gjentas.

Analytiker Vidar Strat i ABG Sundal Collier er også ute med en oppdatering fredag. Han har gjort en svak oppjustering av sine kursmål på oppdrettsaksjene etter oppjustert lakseprisestimat for neste år, men anbefaler ikke kjøp av noen av aksjene. Salmar, Grieg Seafood og Norway Royal Seafood har salgsanbefaling, mens de resterende oppdrettsaksjene har hold-anbefaling.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,06 prosent til 622,69 poeng, omsatt for 3.830 millioner kroner.

 

Les også: Store kunder rømmer Deutsche Bank

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: