Den svenske storbanken Handelsbanken øker resultatet i tredje kvartal med 21 prosent mot samme kvartal ifjor, til 4,56 milliarder svenske kroner. Resultatet er litt bedre enn snittet av analytikernes forventninger.

DNB Markets tror det bedrede resultatet vil føre til esktraordinært utbytte for aksjonærene i Handelsbanken i 2016.

Årsaken til resultatforbedringen er todelt:

- Økte inntekter fra utlån.

- Salget i august av aksjene i holdingselskapet Industrivärden, for 764 millioner svenske kroner.

Salget av den kontrollerende aksjeposten i Industrivärden var siste steg i en prosess for å løse opp et nettverk av krysseierskap som har dominert svensk næringsliv i hele etterkrigstiden.

Svenske banker har de siste årene fylt pengebingene flittig for å møte verdens strengeste egenkapitalkrav. Handelsbanken oppfyller nå disse kravene.

Anders Bouvin ble i august utnevnt til ny konsernsjef i Handelsbanken med umiddelbar virkning, etter at danske Frank Vang-Jensen fikk sparken.

Styret begrunnet avskjeden med at Vang-Jensen ikke fyller de kravene som trengs for å være sjef i Handelsbanken.

- Å lede banken krever et spesielt lederskap, langt mer sammensatt enn tradisjonell ledelse. Du kan være en fremragende leder og sjef, som Vang-Jensen har vært, men likevel ikke fullt ut oppfylle kravene til en administrerende direktør i Handelsbanken, sa styreleder Pär Boman da.

Han beskrev ansettelsen av Vang-Jensen i 2015 som en feilansettelse.

Handelsbanken er også aktiv i Norge, blant annet med rundt 50 filialer. Handelsbanken i Norge hadde et resultat på 597 millioner norske kroner i tredje kvartal, opp seks prosent fra 561 millioner kroner i samme kvartal ifjor. Banken viser til utlånsvekst, særlig i bedriftsmarkedet, og lave tap som hovedårsakene til resultatforbedringen.

Obama ber Trump slutte å syte
Barack Obama sier han aldri har opplevd at en presidentkandidat har forsøkt å diskreditere valgresultatet allerede før valget. Han ber Donald Trump om å slutte å syte.
01:14
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.