Kronen ligger onsdag morgen nær sitt høyeste nivå på nesten 15 måneder mot euro, og Nordea Markets ser muligheter for ytterligere oppgang.

Valutakrysset EURNOK kom ned til 8,95 på det laveste tirsdag, og handles i morgentimene for rundt 8,96, etter å ha holdt seg mellom 9,00 og 9,07 noen dager. I morgenhandel har ikke kronen vært under 8,95 mot euro siden 31. juli ifjor.

«Det er ikke de helt tydelige driverne bak bevegelsen. Den siste tiden har vi sett at internasjonale investorer er på vei tilbake til kronen. NOK er fortsatt svak, og med endringen i det makroøkonomiske bildet gjennom høsten, er det forståelig at flere vil inn i kroner», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Dollaren svekket

Dollar svekkes for tredje dag på rad etter at inflasjontall for USA for september tirsdag steg mindre enn det markedet hadde ventet. Dette fikk valutahandlere til å redusere sin satsing på at den amerikanske sentralbanken vil heve renten i år, skriver Bloomberg News.

Australske og newzealandske dollar mister onsdag noe av sine nylige kursgevinster, som følge av skuffende tall for industriproduksjonen i Kina, de to landenes største handelspartner.

-Noe av optimismen i dollar er blitt borte inn i denne uken. Med kjerneinflasjon litt under forventningene, og dempet veksttakt fra august, dempes lysten til noen prematur jakt på høyere dollar, sier Vishnu Varathan, seniorøkonom i Mizuho Bank i Singapore, til nyhetstjenesten.

Basert på handelen i futuresmarkedet, er sannsynligheten for en renteheving fra Federal Reserve i desember nå rundt 63 prosent, mot 66 prosent mandag.

Kina

Kinas industriproduksjon i september steg med 6,1 prosent i forhold til samme måned ifjor, mens medianestimatet blant analytikere var 6,4 prosent.

Samtidig steg brutto nasjonalprodukt for Kina med 6,7 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode ifjor. Dette var likt med analytikernes forventninger, og midt i kinesiske myndigheters mål for 2016, på 6,5-7 prosent vekst.

DNB Markets fremholder at tallene for kinesisk BNP slippes drøye to uker etter kvartalets slutt. Samtidig er de svært stabile, og revideres sjeldent. Det gjør at banken, i likhet med andre, er skeptisk til hvor mye de offisielle tallene forteller om den faktiske tilstanden i økonomien.

«Risikoen for markert svakere vekst i Kina på kort sikt, er redusert i løpet av året. Veksten er imidlertid avhengig av fortsatt høy kredittvekst og stimulanser fra myndighetene. Videre gjør det høye gjeldsnivået og den svake inntjeningen i bedriftene at risikoen for tilbakeslag på litt lengre sikt har økt», sier DNB Markets i sin morgenrapport.

Kronen er onsdag morgen svekket med rundt tre kvart øre mot euro, til 8,9633, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom også svekket med om lag tre kvart øre, til 8,1626.

Euro er marginalt svekket til 1,0981 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0990 dollar ved stengetid for markedet i New York tirsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag på 1,32 prosent, mot 1,30 prosent foregående handelsdag.

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

 

Les også:
Saudiarabisk prins er henrettet
Flere friskmeldes i siste liten dnPlus
90 prosent av Dagsrevyen-seerne er over 40 år

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.