DNB og andre norske banker har protestert høylytt mot nye krav til egenkapital. Det ble et stort tema da Finanstilsynet skjerpet kravene ifjor høst og det påvirket særlig utlån innen næringseiendom. Siden har danske og svenske banker fått flest nye kunder i Norge.

Handelsbanken har like over 21.000 bedriftskunder, og cirka 1100 har kommet til ifjor og i år.

– Vi har den største veksten i Norge noensinne og lykkes spesielt godt innen næringseiendom. Også innen handel, industri og kraft er det god vekst, sier administrerende direktør Dag Tjernsmo i Handelsbanken Norge.

Bankens utlånsvekst i bedriftsmarkedet var 19 prosent siste år frem til utgangen av september. Danske Bank har ikke kommet med tall for tredje kvartal, men hadde årsvekst på rundt 14 prosent i bedriftsmarkedet ved utgangen av juni.

For norske banker har trenden vært en annen. Årsveksten i hele bankmarkedet – som inkluderer filialer av utenlandske banker – er på mellom fire og fem prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Øker prisene på lån

Tjernsmo sier det var et trendskifte i tredje kvartal ved at fortjenesten på utlån ble bedre. I bedriftsmarkedet er det vanlig å betale mellom to og tre flytende prosent på vanlige utlån. For noen kunder er rentenivået uendret, mens enkelte kunder i de store bankene skal ha opplevd inntil ett prosentpoeng høyere rente siste året, etter det DN erfarer.

– Det er en marginal økning i marginer på utlåning til bedrifter, som vi opplever speiler markedsutviklingen, sier Tjernsmo.

Han legger til at også fortjenesten på innskudd har økt det siste året.

Venter på boliglånskrav

I personmarkedet har bankene hatt glede av økte boligpriser og høyere etterspørsel etter lån det siste året. Historisk lave boliglånsrenter har motsatt innvirkning. Handelsbanken og andre banker tilbyr ned mot to prosent flytende rente til de beste kundene.

– Marginene i personmarkedet er fortsatt virkelig hardt presset etter en lang periode med fallende marginer, sier Tjernsmo.

I løpet av november er det ventet at Finansdepartementet legger frem nye regler for boliglånsmarkedet etter en høringsrunde. Finans Norge har bedt om at bankene fortsatt kan ha fleksible regler å forholde seg til.

– Jeg frykter en usosial boligpolitikk hvor unge personer trenger økonomisk bistand fra foreldre for å kjøpe bolig. Det er viktig at bankene får utøve håndverket sitt, sier Dag Tjernsmo.

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.