Saken oppdateres

Banken DNB fikk et resultat før skatt på 5,2 milliarder kroner i årets tredje kvartal, mot 8,5 milliarder kroner i tilsvarende kvartal ifjor.

Det var ventet et resultat på 5,15 milliarder kroner før skatt, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Resultatnedgangen sammenlignet med fjoråret skyldes i stor grad økte tap.

- Ser litt lysere ut

Tapene endte på i underkant 2,2 milliarder kroner i kvartalet, rundt 150 millioner kroner lavere enn i forrige kvartal. Det var ventet tap på 2,1 milliarder kroner.

Store bedriftskunder innen oljerelaterte bransjer og shipping bidrar til å trekke nedskrivningene opp. Det er gjort både individuelle nedskrivninger og gruppenedskrivninger på utlån, opplyser DNB.

DNB-sjef Rune Bjerke holder fast ved prognosen om at tapene i treårsperioden fra 2016 til og med 2018 vil bli på rundt 18 milliarder kroner totalt.

- I 2016 vil de totale nedskrivningene på utlån bli høyere enn 6 milliarder kroner. DNB holder likevel fast på sitt anslag om 18 milliarder kroner totalt for 2016-2018. Det skyldes at de individuelle tapene ifølge våre prognoser vil stabilisere seg og at behovet for gruppenedskrivninger trolig vil avta i 2017 og 2018, sier Bjerke i en pressemelding fra banken torsdag.

- Oljeprisen har stabilisert seg og steget noe utover i 2016, og utbyggingen av Johan Sverdup-feltet bidrar til å holde oljeinvesteringene oppe. Vi mener i det hele tatt at det ser litt lysere ut for norsk økonomi fra 2017 og utover, sier Bjerke.

Foran skjema

I løpet av tredje kvartal nådde banken målet for kapitaldekningen for 2017. Ren kjernekapital er på 15,7 prosent målt etter overgangsreglene, mot 13,1 prosent i samme periode året før.

- Vi fortsetter å bygge kapital, krone for krone, slik vi har gjort i flere år. Det gleder meg at vi innfrir de kravene som myndighetene stiller til oss. Vi ligger ett år foran skjema på dette området. Når kapitalnivået er nådd, er det viktig at vi også innfrir overfor eierne gjennom å normalisere utbyttet så raskt som mulig, sier Bjerke.

DNB har et langsiktig mål om å betale ut minimum 50 prosent av resultatet i utbytte til sine aksjonærer.

Lavere inntekter

Renteinntektene ble redusert med 500 millioner kroner sammenlignet med samme periode ifjor. Hovedårsaken er ifølge DNB reduserte lånevolumer blant større bedriftskunder, men også lavere utlånsmarginer i personmarkedet trekker ned.

Andre inntekter falt med 544 millioner kroner, men justert for effekten av basisswapper var resultatet 834 millioner kroner bedre enn i samme kvartal i fjor. Økte handelsinntekter i DNB Markets var blant faktorene som bidro positivt, opplyser DNB i pressemeldingen.

DNB asa

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.