Erik Jensen var første ansatte i Bank Norwegian, da selskapet ble startet i 2007. Fredag la de frem rekordtall, men i dag kom meldingen om at Jensen trekker seg.

- Vi har aldri hatt så gode resultater eller vokst så mye. Er det ikke da man skal gi seg? Jeg ønsker ikke å komme i en posisjon der jeg blir anmodet om å gå,  sier Jensen muntert til DN.

Bank Norwegian la frem kvartalstall på fredag, som viste vekst i låneporteføljen på 2,7 milliarder kroner i usikrede lån.

- Vi hadde en kundevekst på nesten 100.000 kunder i kvartalet, over 1000 nye per dag. Det er mye det, sier Jensen.

Jensen solgte i august aksjer for rundt 8 millioner kroner. Han sitter fremdeles på aksjer verdt rundt 90 millioner kroner, så nylig realiserte og urealiserte aksjeverdier er på nesten 100 millioner kroner.

- Kjempespennende fase

Siden oppstarten har Jensen vært med på å heve verdien av selskapet med en faktor på 40, og selskapet prises nå til nesten 15 milliarder kroner. Og det kan gå enda høyere. Etter at resultatene ble lagt frem fredag hevet Pareto kursmålet til 100 kroner per aksje, mens siste kurs er 81,25.

- De er i en kjempespennende fase, der de fortsetter ekspansjonen. De har tilsynelatende gjort det vellykket i Sverige og opplever en større vekst i Finland og med bedre marginer enn vi på forhånd trodde var mulig, sier analytiker Vegard Toverud i Pareto.

Han mener det er synd for selskapet å miste en flink leder, men understreker at han har full tillit til finansdirektøren i selskapet, Pål Svenkerud, viderefører driften i selskapet på en god måte.

Styreleder Bjørn H. Kise i Bank Norwegian, som også er styreleder i flyselskapet Norwegian, ble overrasket over at Jensen har levert oppsigelse.

-  Ja, i den forstand at oppsigelsen kom nå. Jeg var forberedt på at Jensen etter nesten ti år i banken kunne komme til å gå av en dag. Han har stått på døgnet rundt for å bygge opp banken og har gjort en enestående jobb. Det er ingen kontroverser bak avgangen. Jeg beklager hans valg, men det må vi akseptere, sier Kise.

Børskommentar: Bank Norwegian-sjefen er et vandrende salgssignal (DN+)

Oppskriften

Bank Norwegian begynte i Norge og ekspanderte så til Sverige. For under et år siden utvidet de også til Danmark og Finland.

- Finland har vært en fantastisk reise, med lønnsomhet nesten fra dag én, sier Jensen.

Han forklarer suksessen med fokus og en modell som skalerer, så kostnadene ikke øker stort når de vokser og utvider.

- Vi har kostnader på rundt ti millioner kroner med oppstart i et nytt marked, for å henge oss på infrastrukturen og tilpasse tjenesten til lokale forhold. Men gjenbruk er veldig viktig. Så ansetter vi bare én eller to nye «skaller», og så er det tut og kjør, sier Jensen.

Selskapet driver all virksomheten fra Norge, så de har ingen lokalkontorer.

Jensen mener også det har vært viktig å holde seg på den smale sti, og ikke falle for fristelser.

- Vi holder oss til det vi kan, som er konsumentfinansiering. Vi har ikke latt oss friste av de mange invitasjonene til å drive med andre ting, slik som bedriftskunder. Ingen klarer å bli best på alt, vi må ha fokus, fokus, fokus, sier Jensen.

Drahjelp fra Norwegian

Å utvide til nye markeder har hovedsakelig handlet om markedsføring, og i de nordiske markedene har de hatt mye hjelp av merkevaren «Norwegian», understreker Jensen.

- Alle vet hvem vi er når vi kommer inn som ny aktør, sier han.

Han utelukker ikke at selskapet kan gå inn i nye markeder, men understreker at fokus nå er på Norden.

- Skal ikke realisere meg

Jensen er klar på at han ikke aner hva han skal gjøre når han går av i januar. Han har ingen planer, hverken privat eller jobbmessig.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har vært 100 prosent lojal, og ikke jobbet med noe parallelt. Man kan ikke fokusere hundre prosent hvis man har alternative agendaer, sier han.

- Har du noen hobbyer eller løfter som skal innfris privat?

- Jeg skal ikke realisere meg selv, jeg er veldig kjedelig. Men det kan være det blir en overgangsperiode på noen uker, sier han.

Han sier det har vært ti svært intense år i Bank Norwegian, og at han nå er klar for en miljøforandring.

- Jeg føler meg fortsatt som en ganske ung mann, som så vidt har passert 50 år, sier Jensen, som er 51 år gammel.

Les også: - Vi må innse de brutale faktaene vi står overfor

Bank Norwegian-sjefen trekker seg: - Ikke noe ondt blod (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.