Siden skatteforliket i Stortinget i april konkluderte med at finansnæringen skulle bli belastet med en ekstra skatt fra 2017, har den samme næringen lobbet kraftig for å unngå den. Statssekretær Tore Vamraak (H) i Finansdepartementet synes næringens malende beskrivelser av tomme banklokaler i distriktene og horder av arbeidsløse bankansatte begynner å bli noe overdrevet.

– Finansnæringen er en stor og lønnsom næring, og jeg er overbevist om at den vil fortsatt være det etter innføring av den nye finansskatten, sa Vamraak på NHOs pensjons- og forsikringskonferanse på Sundvolden onsdag.

Opp med 0,1 prosentpoeng

Regjeringen har foreslått å innføre en skatt på fem prosent på lønnskostnader i finansnæringen og at overskuddet skal skattlegges med 25 prosent, mens alle andre næringer får senket selskapsskatten til 24 prosent fra neste år. Det opprinnelige forslaget til finansskatt fra Scheel-utvalget, som forslo ny skattereform, var langt høyere.

– Dersom bankene velger å velte all finansskatt på kundene, betyr det at rentene økes med 0,1 prosentpoeng. Det blir ikke ragnarok med 0,1 prosentpoeng, sier Vamraak.

Skattleggingen av arbeidskraft vil, ifølge Vamraak, føre til at arbeidskraftkostnadene reelt øker med 4,4 prosent.

– Fordi finansskatten på lønn kommer til fradrag på overskuddsbeskatningen, er effekten lavere enn de fem prosentene som er foreslått, sier han.

Langt høyere skatt i naboland

Finansnæringen er i likhet med for eksempel aviser unntatt merverdiavgift, men årsakene til unntakene er forskjellige.

– Unntaket for aviser er begrunnet med at man ønsker økt omsetning av dem. Begrunnelsen for unntak i finansnæringen er at det er vanskelig å sette merverdiavgift på disse tjenestene, sier Vamraak og mener null moms på finanstjenester fører til overforbruk av disse tjenestene hos forbrukerne, samtidig som momspliktige næringer går glipp av fradrags­muligheter.

Vamraak viser også til at nabolandene våre, Danmark og Sverige, er langt tøffere i sin beskatning av finansnæringen.

– I Danmark er finansskatten 13,6 prosent, og den er foreslått trappet opp. I Sverige ble det nettopp lagt frem et forslag fra et utvalg som foreslår en skatt på 15 prosent. Resultatet kan jo bli at svenske finanskonsern flytter virksomhet over til Norge for å få lavere skatt, sier Vamraak.

Ingen «quick fix»

Finans Norge har kommet med et alternativt forslag til skattlegging av finansnæringen, og har fått med seg sentrumspartiene KrF og Venstre på dette. For- slaget er å legge all skatt på overskuddet, og unngå skatt på lønn. I tillegg foreslås det at skatten innbetales forskuddsvis, slik at Stortingets ønske om å få på plass finansskatten i 2017 blir oppfylt.

– Det er en kreativ og fin løsning, men den skaper andre problemer. En overskuddsskatt vil jo redusere overskuddet. Finansnæringen har siden finanskrisen bygget opp egenkapital for å bli mer robuste. Hvis man nå skal innføre en ren skattlegging på overskudd, vil det motvirke det arbeidet som er gjort, sier Vamraak.

Og legger litt resignert til:

– Det er ingen «quick fix» på å innføre en skatt som ikke rammer noen og som samtidig gir penger i kassen.

Straffer distriktsbanker

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sier finansnæringen er innstilt på at de må betale skatt, men at regjeringens forslag til finansdebatt er den mest skadelige måten å gjøre det på.

– Den straffer bemanningstunge banker. Det er feil vei å gå. Vi synes det er rart å straffe høyproduktive ikke-forurensende arbeidsplasser i norske distrikter, sier Staavi.

Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til å avgjøre hva slags innretning finansskatten skal få, siden de sammen med KrF og Venstre vil utgjøre et flertall på Stortinget. Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, har tidligere sagt til DN at hun synes et alternativ som sparer arbeidsplasser er en god løsning.

Vamraak sier det gjenstår å se hva som blir resultatet av budsjettforhandlingene i Stortinget.

 

Følg markedene med DN Investor

DNs kommentator Bjørn Gabrielsen veddet en kasse champagne på at Donald Trump ville vinne valget. Hans kommentatorkolleger Bård Bjerkholt og Kjetil Wiedswang er med og forklarer valgseieren, markedets reaksjoner og hva vi kan vente av Donald Trump i Det hvite hus.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

 

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DVNtv:

Demonstrasjoner mot Trump flere steder i USA
Flere steder i USA samlet demonstranter seg onsdag kveld for å markere sin motstand mot valget av Donald Trump som president.
00:58
Publisert:

 

Kjetil Wiedswang om USA med Trump som president
04:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Vi vil heller ha en som sier dumme ting enn hun som er korrupt
De kunne ikke gå og legge seg som planlagt, da de så hvordan valgkvelden utviklet seg. Trump-supporterte på TImes Square jubler.
00:43
Publisert: