RCCL på vei ut av Norge

De norske sjømennene i cruiserederiet Royal Caribbean Cruises ble igår kveld informert om at rederiet vil flagge ut de siste seks norskregistrerte skipene fra 1. januar 2005. Styremedlem Arvid Grundekjøn avviser at en slik beslutning er tatt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Royal Caribbean Cruises (RCCL) seks norskregistrerte cruiseskip er de seks siste cruiseskipene på allverdens hav som fører norsk flagg, får dn.no opplyst ved Norsk Internasjonalt Skipsregister.

Snart kan shippingnasjonen Norge stå uten cruiseskip med norsk flagg.

dn.no har mottatt flere tips fra norske RCCL-ansatte, som igår kveld norsk tid ble informert om at det er fattet en beslutning om å flagge ut skipene fra 1. januar 2005.

- Ikke fattet beslutning
Dette tilbakeviser konsernsjef i Anders Wilhelmsen og styremedlem i RCCL, Arvid Grundekjøn.

- Det er ikke fattet noen slik beslutning. Men det er viktig for Norge å legge forholdene til rette for at vi fortsatt skal kunne seile under norsk flagg, sier Grundekjøn til dn.no.

Vurderer det norske flagget
- Hva har dere sagt til de norske ansatte som gjør at de oppfatter det slik at vedtaket om utflagging allerede er fattet?

- Vi har gitt informasjon om at vi er nødt til å vurdere alle sider ved det å seile under norsk flagg.

- Betyr det at skipene flagges ut om rammevilkårene ikke endres?

- Å true med slikt er ikke vår måte å drive forretninger. Vi vil ikke nødvendigvis endre flagg, men hvor realistisk det er at RCCL-skipene skal føre norsk flagg over lengre tid er usikkert, sier Grundekjøn.

- Arbeider med systemet
Han legger til at rederiet arbeider " med systemet for å endre rammebetingelsene".

- Vi har store forventninger til næringsministeren og stortingsmeldingen om skipsfarten, sier Grundekjøn.

Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen presenterer skipsmeldingen fredag 2. april klokken 11.30.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør