Et enstemmig styre i Vinmonopolet går inn for at direktør Knut Grøholt fortsetter i stillingen. Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) sier han har full tillit til styrets vurdering.

– Reisene som er undersøkt, innebærer ikke arbeidsrettslig mislighold av arbeidskontrakten. Det vesentlige for styret har vært om Grøholt har tillit innad og utad og autoritet til å dra bedriften videre. Det har vi tiltro til, sier styreleder Arnkværn.

Styret vurderer å gi to ansatte sparken i kjølvannet av smøresaken. Tre butikksjefer risikerer å bli degradert. Ytterligere fire får skriftlige advarsler. Det var dissens i styret når det gjaldt reaksjonene overfor de ansatte, opplyser hovedtillitsvalgt Helge Storvik til NTB.

Men polsjefen, som selv ble dratt inn i smøreskandalen på grunn av gratisreiser med Telenor og Bravida til VM og OL, har styrets fulle tillit.

Feigt
På spørsmål om ikke dette virker urettferdig, svarer Arnkværn:– Jeg ser at vi har et kommunikasjonsbehov. Men det ville vært feigt av styret om vi skulle ta ham ut av stillingen, uten at det var grunnlag for det, for å tilfredsstille et medieskapt behov.

– Har Grøholt gjort noe kritikkverdig?

– Jeg vil ikke kalle det kritikkverdig. Men i ettertid hadde vi gjerne sett at han ikke var på disse reisene. Han skal nå gjenopprette tillit, på samme måte som Vinmonopolet. Men han har åpenbart den tillit som skal til for å drive Vinmonopolet videre, sier styrelederen til NTB.

– Klar forskjell
– Betyr det at de som kan få sparken har mottatt større ytelser enn Grøholt?

– Om ikke i økonomi, er det klart forskjell på disse forholdene. På den ene side er det snakk om alkoholleverandører som har drevet påvirkning av ansatte i polet. Grøholts reiser er noe helt annet. Dette er ikke reiser med alkoholleverandører, hvor vi har vårt monopol. Det er relasjonsreiser hvor han deltok på linje med andre norske næringslivsledere. Vi er ikke spesielt store kunder hos Telenor og Bravida, sier han.

Da NTB snakket med Grøholt fredag formiddag, ville han ikke kommentere styrets beslutning.

15 gransket
15 ansatte i Vinmonopolet er blitt gransket for smørepåstander. To ansatte er ikke lenger mistenkt for smøring. Tre personer som er gransket, er ute av aktiv tjeneste. En siste ansatt blir fortsatt gransket.To ansatte kan bli oppsagt og tre degradert. Men oppsigelser og endringer må vurderes i forhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser, understreker Arnkværn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.