SAS slaktes i prisutdeling

SAS-programmet EuroBonus har fått seg en skikkelig skrape. Fra å være en trofast vinner, må EuroBonus ta til takke med en heller pinlig plassering i årets største prisutdeling i reiselivsbransjen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

SAS gikk på et knusende nederlag i årets Freddie Awards – reiselivets Oscar-utdeling.

Mens SAS stakk av med topprisen for sitt bonusprogram i 2004, falt EuroBonus som en stein til en ydmykende 13. plass under årets prisutdeling som fant sted på Grand Hyatt i New York i natt.

SAS konkurrerer med andre flyselskaper i Europa, Afrika og Midt-Østen.

SAS-gruppens eksklusive Pandion-kort kom til kort.  Foto: Sigbjørn Sandsmark
Reiselivets Oscar
Freddie Awards er den største prisutdelingen innen den internasjonale reiselivsbransjen og beskrives som reiselivets Oscar-utdeling. Det deles ut priser for bonusprogram innen luftfart og hotell, samt priser for kredittkort. SAS har hatt for vane å ta med seg en slik pris hjem i mange år.

Det er derfor oppsiktsvekkende at SAS må ta til takke med en plass langt nede på listen.

- Den virkelige nyheten er fallet til SAS EuroBonus fra toppen av listen i denne kategorien. Endringer i hvordan det programmet kan konkurrere i det skandinaviske markedet og finansielle utfordringer ser ut til å ha påvirket medlemmene i programmet betydelig, heter det i begrunnelsen fra Freddie Awards.

Rundt 300.000 medlemmer av ulike bonusprogram har avlevert sine stemmer før de ettertraktede prisene deles ut.

Senket av Konkurransetilsynet
Under utdelingen for et år siden ble EuroBonus kåret til vinneren, mens SAS måtte se seg slått i 2003. Før dette hadde SAS vunnet seks år på rad, og juryen undret derfor om det nå var duket for seks nye år i toppen.

Uten bonus innenriks faller populariteten til EuroBonus.  Foto: Henrik D. Meyer
Slik ble det ikke.

Verdien av et medlemsskap i EuroBonus har falt fordi det har blitt vanskeligere for flyselskapet å gi bonus til trofaste kunder de siste årene. For tre år siden innførte Konkurransetilsynet forbud mot bonuspoeng på norske innenlandsruter.

Tidligere i år ble det også kjent at Konkurransetilsynet skal se på mulighetene for å forby bonuspoeng i hele Skandinavia.

En trøst for SAS-konsernet er at bonusprogrammet til Radisson SAS steg til en tredjeplass i hotellklassen.

Ut av dn.no: Den fullstendige listen fra årets Freddie Awards

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør