Støttekomiteen for Vest-Sahara har lenge hatt mistanke om at Yara International har handlet fosfat i de marokkansk-okkuperte områdene i Vest-Sahara - et område Utenriksdepartementet har frarådd norske selskaper å handle i.

Les: Mistenker Yara for ulovlig handel

Komiteen har i månedsvis forsøkt å få Yaras svar på dette, og i dag, to dager etter at dn.no skrev om saken, kom brevet som viser at Yara over en tiårs-periode har handlet fosfat i det okkuperte området.

27.000 tonn
- Vi har kun kjøpt og mottatt tre skipslaster med til sammen 27.000 tonn fosfat fra gruvene i Bou Craa, Vest-Sahara. Fosfatet fra gruvene utgjør mindre enn 0,3 prosent av Yaras samlede volum i perioden, skriver Yara i brevet dn.no har fått tilgang til.

I forrige måned kastet Statens petroleumsfond etiske råd ut oljeselskapet Kerr-Mcgee ut av sin portefølje, ikke fordi det handlet direkte med Vest-Sahara, men fordi det la til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området.

Staten ikke informert
Yara har, til tross for de svært sterke signalene fra regjeringshold om å avstå fra handel i regionen, ikke funnet det nødvendig å informere sin største eier i Nærings- og handelsdepartementet (NHD) om fosfat-handelen. Staten eier 36,2 prosent av Yara gjennom NHD, samtidig som Folketrygdfondet eier 6,1 prosent av Yara.

- Nei, vi har ikke informert våre eiere om denne saken. Det har ikke vært noe tema, sier kommunikasjonsdirektør Arne Cartridge i Yara til dn.no.

Cartridge sier selskapet nå vil stoppe fosfat-handelen i Vest-Sahara.

- Vi har gjort en totalvurdering utifra våre interne forretningsmessige retningslinjer. Derfor vil vi søke å unngå handel nå, men vi utelukker ikke at vi etter en ny totalvurdering vil ta opp denne handelen igjen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.