20 minutter unna konkurs

DnB Nor-sjef Svein Aaaser tok en telefon og reddet Kværner fra konkurs i 2001.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Avtroppende DnB Nor-sjef Svein Aaser (60) spilte en sentral rolle i de kompliserte forhandlingene som involverte over 50 forskjellige banker og skjebnen til et av landets største industriselskap.

Ifølge Aaser var Kværner på det mest tilspissede kun 20 minutter unna skifteretten de dramatiske høstdagene i 2001, skriver Dagens Næringsliv.

– Bakgrunnen for at jeg kan si det, var et møte i London, der man gikk inn og skulle forhandle om Kværners engasjementer. De tilsagn som tidligere var gitt av en del sentrale banker, ble trukket tilbake, og selskapet var da i en veldig vanskelig situasjon, erindrer DnB Nor-sjefen.

Workout
Da de utenlandske bankene møtte opp med sine «workout» folk – de som bringes inn for å redde stumpene av fallerte engasjementer – ble Aaser alarmert av DnBs forhandlere.

– Jeg tok da en telefon til en av mine kolleger i en stor europeisk bank, og forklarte ham situasjonen: Enten får dere ta anvisning av oss, eller så får dere gå deres egen vei. Og dersom dere går deres egen vei, tror jeg det ender med at dere både taper store penger og betydelig anseelse.

"Ok!"
Etter ett kvarter ringte han tilbake og sa «Ok, vi følger». Da kunne vi begynne å jobbe med refinansieringen, sier Aaser til DN.

Fortsettelsen skulle være kjent for de fleste.

Kjell Inge Røkke trakk det lengste strået i kampen om Kværner, og fusjonerte det med sitt eget Aker Maritime.

Siden har alle piler pekt den riktige veien, både for Aker Kværner og Kjell Inge Røkke.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør