Vil granske Telenor

Post- og teletilsynet skal granske Telenor for å trekke seg fra den såkalte NIX-avtalen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne avtalen sikrer en gratis og nøytral møteplass for leverandører og brukere på nettet.

Det var i forrige uke det ble kjent at Telenor vil bruke sin enorme nettkapasitet til å ta grep som kan åpne for avgifter for store brukere. Både politikere og bransjefolk har reagert på beslutningen og frykter at Telenor skal lage en slags digital bomstasjon, som bare de største selskapene kan kjøpe seg forbi.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) skulle torsdag ha et møte med Telenor om denne saken. Staten eier 54 prosent av teleselskapet, og fikk i 2006 2,3 milliarder kroner i utbytte.

– Vi ønsker en åpen nettstruktur og at internett skal være en kanal alle kan benytte. Jeg engasjerte meg straks jeg hørte om Telenors vedtak, og nå skal Post- og teletilsynet se nærmere på saken. En rapport skal legges fram innen 1. august, sier samferdselsministeren.

NIX (Norway internett exchange) drives i dag av Universitetet i Oslo og har 170 ansatte. Ved å være tilkoblet NIX kan brukere på ulike nettverk raskt utveksle informasjon.

Trond Helleland i Høyre frykter at Telenors dominerende posisjon som bredbåndsleverandør vil svekke konkurransen og innovasjonen på nettet. (©NTB)

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør