Dårlig sommer og endrede spisevaner driver den grønne importen opp.

I første halvår økte importen av grønnsaker fra 1.027 millioner kroner i fjor til 1.140 millioner i år. På fruktsiden er situasjonen enda mer markert. I fjor ble det importert frukt for 1,58 milliarder – i år er tallet 1,76 milliarder i første halvår. Samlet er importveksten i grøntsektoren i år på 11,5 prosent.

– Vi regner med at trenden holder seg ut året. På grunn av underdekning for flere vareslag suppleres det med importvarer, sier seksjonssjef John Arne Kjenn i Statens landbruksforvaltning (SLF) til Nationen.

Grossisten Bama bekrefter trenden.

– Et kvalifisert anslag vil være 15 prosent mindre volum av norske varer i år i forhold til i fjor, sier informasjonssjef Hanne Linnert.

Normalt kommer 40 til 45 prosent av årsomsetningen i Bama fra norske veksthus, trær og åkrer.

– Årets norsksesong vil ikke være prisgunstig for forbruker. Det vil bli noe høyere priser på grunn av underdekningen, sier Linnert.

Etter flom i sør og tørke i Midt-Norge gir kulda enda en værutfordring for bransjen.

– Vi trenger en varm september slik at vi får gode vilkår for norske lagringsgrønnsaker, sier Linnert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.