Seniorrådgiver Harald Norberg (i blå genser) og partner Knut Anders Opstad i Terra Securities - forsøker å berolige nervøse, oppgitte og sinte kommunepolitikere i Narvik i forrige uke

Terra-rådgiverne tjente grovt

De to Terra-meglerne som får skylden for kommuneskandalen, har voldsomme inntektshopp de siste årene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De to meglerne Knut Anders Opstad og Harald Nordberg ble utpekt som syndebukkene da Terra-sjef Svein Erik Nordang mandag kveld gikk ut med at selskapet selv vil dekke deler av kommunenes milliontap.

Ligningstallene for de siste årene etterlater ingen tvil om at Harald Norberg og Knut Anders Opstad har hatt en svært hyggelig lønnsutvikling. For knappe to år siden opprettet de to også hvert sitt investeringsselskap.

Les også: Sitter i haste-møte nå

Mer enn doblet
I følge skattelistene for 2006 hadde seniorrådgiver Norberg en nettoinntekt på 7,2 millioner kroner i 2006. Dette var mer enn en dobling fra året før da han tjente rundt tre millioner kroner. Går man tilbake til 2002 ser man at inntekten var langt mer moderat med 640.000 kroner.

Hans kompanjong Opstad har også hatt en særdeles god lønnsutvikling de siste årene. I 2006 hadde 34-åringen en skattelignet nettoinntekt på 6,9 millioner kroner. Også han mer enn fordoblet inntekten fra året før, da han tjente 2,7 millioner kroner. I 2002 tjente Opstad 520.000 kroner, mens han året før står oppført uten netto inntekt.

Tips oss om Terra-saken.

Egne selskaper
De to som har fått skylden for å ha solgt inn de avanserte investeringsproduktene til kommunene har selv egne investeringselskaper.

Selskapene Harald Norberg Invest AS og Opstad Invest AS ble begge opprettet 31. januar 2006. Begge ble registrert i Brønnøysund 8. april og parhestene har begge Deloitte som revisor.

I disse selskapene har Norberg og Opstad vist seg å være langt mer redd for å ta risiko enn det deres kunder ble forpliktet til å være. Norbergs investeringsselskaps eneste investering i følge regnskapet for 2006 er hans andel på drøye to prosent av Terra Securities indre selskap. Opstad har en tilsvarende andel i sitt investeringsselskap i tillegg til at han har lagt en eiendom som skal pusses opp og selges inn i selskapet.

Oppretter personalsak
Hvilke konsekvenser kommune-saken får for de to meglerne, kunne ikke toppsjef Svein Erik Nordang i Terra si med sikkerhet i 22-tiden mandag .

- Dette er en veldig alvorlig sak. Det er opprettet en intern personalsak. Utfallet av den er ikke endelig avklart ennå, sier Nordang. I slutten av forrige uke ble de to tatt ut av aktiv tjeneste. De jobber nå med å fremskaffe dokumentasjon på hva som har skjedd.

Les mer: - Selger det aldri igjen

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør