Det var aldri aktuelt for Narvik kommune å godta tilbudet fra Terra Securities, forteller ordfører Karen Margrethe Kuvaas i et intervju med DN.no. Ønsket om å gjøre meglerhuset ansvarlig for alle plasseringene kommunen hadde gjort gjennom Terra Securities, skygget over muligheten for å komme seg ut med minst mulig tap.

Les også: Kunne reddet stumpene

Nå selges fondsandelene kommunen hadde gitt som sikkerhet for investeringen i skandalefondet. Hvor mye de totale tapene blir for de fire nordlandskommunene blir sannsynligvis ikke klart før mandag.

Les også: Salget er i gang

-Veldig fornøyd
- Vi er forsåvidt veldig fornøyd med det rådet vi fikk av Pareto fordi det var ikke aktuelt for oss å gå inn på det tilbudet, sier Kuvaas og avviser enkelte oppslag om at de fire kommunene ville få 150 millioner kroner av Terra Securities om de aksepterte.

Hadde kommunene godtatt tilbudet er det stor mulighet for at den opprinnelige investeringen, som ble gjort i det som kalles CDO-obligasjonen, kunne vært reddet. Det er i praksis disse obligasjonene som Citigroup nå tvangselger.

- Nei, det vet vi jo ikke. Dessuten ville det å gå med på det tilbudet være en aksept av at det her - du kan si lureriet - startet i 2007. Og det har jo vist seg i ettertid å ikke være tilfellet. Det var bare den siste Starling-obligasjonen de ville de ta ansvar for.

Prinsippsak
Blir ikke dette mer prinsipp enn økonomi?

- Men det her er i høyeste grad en prinsipiell sak. Vi kan jo ikke gå på en løsning som nok ville sikre oss en liten del av det kravet vi mener vi har. For Narviks vedkommende så går det her tilbake til 2004 og for de øvrige kommunene går det her tilbake til 2001. Vi kan jo ikke gå på en løsning som sier at det bare var den siste plassseringen som utgjorde et problem.

Er det ikke et ordtak som sier at en fugl i hånden er sikrere enn ti på taket?

- Nei, sånn ser vi det ikke. Nå er det en uavklart situasjon, men vi har fortsatt et håp om å finne en minnelig løsning. Og den må være bedre enn den som lå i det første tilbudet. Men jeg vil poengtere at vi er veldig fornøyde med våre rådgivere, både de finansielle og de juridiske.

Dead as a dodo
Du kommer tilbake til denne minnelige løsningen, men er ikke det umullig så lenge Terra Securities rent juridisk er å betrakte som død?

- Selv om Terra Securities er død så er ikke konsernet dødt.

Kuvaas vil ikke uten videre gå med på at erstatningsansvaret forsvinner med konkursen til Terra Securities

- Det har vi heller ikke avklart. Det kan tenkes de har et juridisk ansvar. Det strides jo spesialiser innenfor jus om. Hvis de ikke har et juridisk ansvar, så mener vi i allefall at eierne har et stort moralsk ansvar. De har hentet ut overskudd fra selskapet, til dels store overskudd og i tillegg så er det jo det gode Terra-navnet som har gjort at de her produktene har vært relativt lettsolgt.

Verdien av merkevaren
Ville du betalt flere hundre millioner for å bevare et Terra-navn som nå er så godt som dødt, hvis du hadde vært en leder i Terra, hadde det ikke vært enklere å bytte navn enn å betale flere hundre millioner kroner til noen kommuner?

- Jeg tror ikke det er så lett å bygge opp ny tillit som å bytte navn.

Du tror ikke det navnet er allerede dødt likevel, at det ikke har noen verdi å betale flere hundre kroner for å redde det?

- Sånn ville jeg ikke sett det som eier av en lokal sparebank. Dessuten er jo kommunene store kunder i flere av disse bankene. Og det ligger kanskje et poeng der og.

Kalkulert risiko?
Gikk Paretos råd på at dere skulle avslå tilbudet?

- Det var noe vi kom frem til i fellesskap, ja.

Diskuterte dere muligheten for at Terra Securities kunne komme til å slå seg konkurs?

- Ja, det hadde vi vurdert.

Kan man kalle det en kalkulert risiko?

- Nå synes jeg du konkluderer .Det har ikke jeg hverken sagt eller konkludert med. Men jeg har sagt at både det som skjedde med konkursen - og det at sparebanken kom ut og sa nei - det kom ikke som noen bombe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.