DN kom i dag i skade for å bringe et misvisende regnestykke over forholdet mellom tinglyst pant og betalingsforpliktelser rundt to av eiendommene som inngår i salget av Smart Club-virksomheten fra CG Holding til Coop NKL – og sannsynlig markedsverdi på eiendommene. Ved en inkurie fremkom markedsverdien som lavere enn premissene for beregningen skulle tilsi. Riktig markedsverdi, basert på de eksterne vurderinger DN har innhentet, er henholdsvis drøyt 500 millioner kroner og snaut 350 millioner kroner for varehusene på Alnabru og Slependen. Feilen har imidlertid ingen vesentlig betydning for anslaget over samlet gjeld som blir igjen i Atle Brynestads system etter salget av Smart Club.

Gjelden i Smart Club har økt kraftig de siste årene. Ved utgangen av 2006 var nettogjeld på 250 millioner kroner, og siden har problemene i selskapet bare tiltatt.

Løsningen for eier Atle Brynestad ble å selge hypermarkedkjeden.

I begynnelsen av juli var salget i boks: Coop kjøper Smart Club

Gjelden er Brynestad likevel ikke kvitt.

Atle Brynestad har tinglyst pantegjeld og betalingsforpliktelser på mer enn én milliard kroner over markedspris for Smart Club og de to største varehuseiendommene. Milliardgjelden blir igjen hos Brynestad når Coop NKL overtar Smart Club og eiendommene, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi vil nedbetale gjeld når overtagelse finner sted, forøvrig vil vi ikke kommentere eventuelle andre investeringer, sier finansdirektør Christian Butenschøn i CG Holding, Atle Brynestads eierselskap.

Han vil ikke kommentere størrelsen på gjelden som blir igjen etter at Brynestad har satt kroken på døren for sin varehussatsing.

Vil ikke kommentere prisen
Hverken Coop NKL eller Brynestad-systemet vil kommentere prisen på Smart Club-virksomheten.

– Det er brukt en normal prissetting, og vi overtar alt uten gjeld. Eiendommene som inngår i handelen er verdivurdert av flere eiendomsmeglere, og markedsprisen er satt til et gjennomsnitt av disse vurderingene, sier informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop NKL.

For de to største varehusene på Alnabru i Oslo og Slependen i Asker foreligger det pantesikring for gjeld og betalingsforpliktelser på rundt 900 millioner kroner mer enn hva som antas å være markedspris for eiendommene, skriver DN.

Bare i Smart Club-bygget på Alnabru er det pantsikret gjeld for 842 millioner kroner.

Les også: Coop bør legge ned Smart Club