Terra-kommunenes trumfkort

Får de åtte kommunene plassert ansvaret hos bankene, kan de håve inn milliardgevinst.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvis de åtte Terra-kommunene lykkes med å plassere ansvaret hos DnB NOR og Depfa Bank, vil de selv bli skadesløse i Terra-saken.

Det er selve trumfkortet Terra-kommunene nå spiller ut i det intrikate finansspillet som har foregått i snart ett år. Lykkes de med å få kjent låneopptaket ugyldig, kan de håve inn en milliardgevinst.

Ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) i Hemnes er mer enn spent. For hans egen kommune er det 74 millioner kroner som står på spill. For alle de åtte kommunene til sammen dreier det seg om en restgjeld på 1,1 milliard kroner, det aller meste i DnB NOR.

– Det er faktisk slik at om vi når fram med dette, så vil alle Terra-kommunene komme skadesløse ut av dette, sier Kjell-Idar Juvik til NTB.

Sterk i troen
I flere måneder har Terra-kommunene samarbeidet tett og fulgt flere spor i sine anstrengelser for å komme ut av Terra-marerittet. Den siste tiden har kommunelovens bestemmelser om långivers ansvar stått fram som det klart beste sporet.

– Vi har hatt dialog med disse bankene underveis, men de har holdt oss på en armlengdes avstand, for å si det sånn, sier Juvik.

Han bekrefter at stansen i innbetalingen av lånene er kommunenes forsøk på å få bankene på banen. Juvik håper saken kan løses uten å måtte innom rettsapparatet, men sier kommunene føler seg så sikre på sin sake at de vil kjøre saken så langt som det trengs.

Entydige råd
Det var etter åtte samordnede kommunestyremøter mandag at Terra-kommunene enstemmig gikk inn for å trekke DnB NOR og Depfa Bank til ansvar i Terra-saken.

Kommunene sier de har fått uttalelser fra Justisdepartementets lovavdeling, Kommunal- og regionaldepartementet, Riksrevisjonen, fylkesmennene, kommunenes egne juridiske rådgivere og professor dr. juris Hans Petter Graver om at lånene fra de to bankene er ulovlige etter kommuneloven.

– Kommuneloven er ikke en lov bare for kommunene. Ifølge loven har utlåner et selvstendig ansvar for å sjekke ut hva lånene skal brukes til. Vi har dokumentasjon på at de visste hva det var snakk om, og at de burde ha skjønt dette ikke var lovlig, sier Juvik til NTB.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør