- Sakene er blitt mye mer utfordrende og kompliserte for oss å håndtere i lag med øko-teamene i distriktene, sier Schea når han møter pressen i en seanse hos justisminister Knut Storberget. Den nyutnevnte Økokrimsjefen var alt konstituert i stillingen og var formelt assisterende Økokrim-sjef.

- Økokrim trenger og må bli den motoren vi er avhengige av for å avdekke svært alvorlig samfunnskriminalitet, sa Storberget i forbindelse med utnevnelsen.

Tidligere har Schea uttalt til pressen at Økokrim trenger mer ressurser for å gjøre jobben sin på en skikkelig måte.

Mer ressurser?
Under tiltredelsestalen nøyde han seg med å si at det er en utfordring for enheten at den må ha kapasitet til å ta de alvorlige sakene av økonomisk kriminalitet som avdekkes.

- Har du fått noen løfter om at Økokrim skal få mer ressurser?

- Sånt er vanskelig å svare på. Men jeg kan si så mye som at vi håper å få mer ressurser. Det gir i allefall god avkastning, svarer Schea og bekrefter at avkastningen han snakker om er i form av den allmennpreventive effekten.

- Du har jo vært veldig tydelig på ressursbehovet overfor pressen tidligere. Har du vært like tydelig overfor Storberget?

- Vel, svarer Schea før han tar en lang tenkepause. Du kan formelig se hjernen jobbe før han svarer:

- Nå er det slik at min foresatte i stillingen som Økokrimsjef er Politidirektøren, sier Schea før han bekrefter at Politidirektøren hadde ansvaret for at han ble innstilt.

Hvor mange stillinger Økokrim trenger for å kunne avdekke den kriminaliteten de mener er der ute, vil han ikke ta stilling til.

- Vital og utålmodig
Schea som er 44 år er således yngre enn de to som har hatt stillingen før han.

- Jeg kan tilby vitalitet og utålmodighet og noen års kortere arbeidserf#229. Det tror jeg skal gå bra.

Når Schea nå overtar roret i Økokrim på fast basis får han ansvaret for det han selv betegner som 140 "meget engasjerte og dyktige medarbeidere.

Likevel har Økokrim fått mye kritikk i media de siste årene. Enkeltpersoner som blir frikjente etter å ha vært straffeforfulgt av Økokrim, har stått frem.

Les også: - Økokrim har ødelagt livet mitt

Det har også kommet kritikk i kjølvannet av Acta-saken som etterforskes av økoteamet ved Rogaland politidistrikt. Distriktet har brukt mye lengre tid enn opprinnelig varslet før den har klart å bestemme seg for hvorvidt det skal ta tiltale eller ikke.

Schea sier sakene som etterforskes gjennomgående er mer kompliserte enn tidligere.

Fellende dom
- Vi skal være overbevist om at vi kan få en fellende dom for å gå i retten. Omgivelsen skal kunne vente seg høy kvalitet og det får de, sier han, men legger likevel til at de ikke skal være misfornøyde med en de ikke får 100 prosent domfellelse.

- Når domstolene frifinner i saker vi har ment at det var riktig å prøve saken i retten, så er det greit. Retten skal ha sist ord.

Over år har Økokrim hatt en domfellelsesrate på 80 prosent.

- Når man har omfattende saksforhold og bevisførsel gjennom ukesvis, så kan det nødvendigvis skje at folk blir frifunnet, oppsummerer han.

Igår ble det kjent at Økokrim har fått oversendt materiale fra Kredittilsynet i forbindelse med DNO og aksjetransaksjonene knyttet til oljeministeren i de kurdiske selvstyreområdene.

- Vi sitter og vurderer den saken nå, er alt Schea vil si om den saken. Han vil ikke svare på om arbeidet innebærer mer enn å gå gjennom dokumenter eller om de selv gjør etterforskningsmessige skritt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.