Den sky lånehaien Mark Bishop var hjernen bak Saabs redningsoperasjon. Så ble han kastet ut av samarbeidet med Koenigsegg-gruppen. I det stille har han satt i gang et finansielt spill rundt Koenigsegg som kan velte hele Saab-avtalen. Jobben ga han til den heleridømte eksmegleren Thomas Øye, skriver Dagens Næringsliv lørdag.

I mai i år stifter en gruppe Koenigsegg-entusiaster selskapet Koenigsegg Group ab. Selskapet består av Christian von Koenigsegg, den norske industridesigneren Bård Eker, den amerikanske Telekom-milliardæren Augie Fabela II og Mark Bishop. Bishop er selskapets nest største aksjonær, med 22 prosent.

16. juni kommer meldingen som overrasker hele den europeiske bilindustrien: Koenigsegg Group inngår en intensjonsavtale med General Motors om å kjøpe Saab.

Edderkoppen
Da Mark Bishop kommer til Sverige, ikler han seg rollen som bilindustriens Greta Garbo.

Han sier ikke et ord i media. Han unndrar seg fotografer og får tilnavn som «Saab-spøkelset» og «Edderkoppen».

Både Saab og den svenske regjeringen, sier de ikke vet noe om ham. Mediene spekulerer i om han overhodet har penger. «Vi vet ikke så mye om Mark Bishop, men vi kommer til å gjøre en nærmere granskning hvis det blir aktuelt med statlige lånegarantier,» uttaler det svenske næringsdepartementet i juni.

De slipper å granske ham. Den 25. juni samles styret i Koenigsegg Group ab i Göteborg. Partnerne har bestemt seg for å sparke Bishop. I styrereferatet gir de følgende forkl#229:

«Mark Bishop har blitt bombardert med negativ presse både i Sverige og i USA. Et flertall av styremedlemmene har bestemt at disse negative omtalene kan forstyrre den pågående transaksjonen. For å sikre at et slikt forsøk på å forstyrre Saab-transaksjonen ikke virker negativt inn på Koenigseggs innsats for å gjennomføre Marks opprinnelige mål om å hjelpe Trollhättan-samfunnet ved å sette sammen en gruppe investorer for å kjøpe Saab, har aksjonærene blitt enige om at han skal trekke seg fra styret i Koenigsegg Group.»

Samme dag forsvinner Mark Bishops eierpost fra Koenigsegg Groups aksjebok.

Investorer fra Øst-Europa
Men historien om Mark Bishops hastige avgang er mer enn det som blir nedtegnet i styrereferatet. Koenigsegg styret blir kjent med at Bishop har kontakter med «investorer» fra Øst-Europa som forsøker å komme seg inn i Saab-handelen. Østeuropeerne vil inn på eiersiden. Bishops kontakter skremmer Koenigsegg-styret. Styret frykter det kan dreie seg om russisk mafia og konkluderer med at Bishops kontakter kan ruinere hele prosjektet. Han må ofres.

- Flere i styret ble helt vettskremte. De av oss som har gjort business i Russland tidligere, visste hvordan dette kom til å ende. Enten måtte vi avslutte hele prosjektet, eller så måtte Mark ut, sier Bård Eker til DN.

Bishop har ikke besvart spørsmål om dette fra Dagens Næringsliv.

Eksmegler
I dag jobber Bishop for det kanadiske fondet Omniarch, som kjøper boliggjeld for en billig penge. Omniarch er også et selskap den tidligere aksjemegleren Thomas Øye kjenner godt. Øye har et særdeles sjabert rykte på grunn av sine gråmarkedseventyr og personlige konkurs. Han er dømt for heleri av fem millioner kroner fra Nokas-ranere David Toska.

Den siste tiden har den utvandrede Thomas Øye jobbet med å sette opp et nytt fond for Omniarch. På sensommeren i år besøker Mark Bishop Thomas Øye i hans hjem Marbella. Bishop gir Thomas Øye et oppdrag: Selg 20 prosent av aksjene i Koenigsegg Group.

Halv pris
Det norske meglerhuset Carnegie har en tid jobbet med å hente investorer til det nye selskapet, og i en investorpresentasjon verdsetter de Koenigsegg Group til én milliard dollar hvis kjøpet går i orden - en såkalt «pre-money valutation».

Hvis nye Saab kommer i drift og lever opp til de nye eiernes forventninger, verdsetter Carnegie selskapet til 2,6 milliarder dollar. Koenigsegg-gründerne skal til slutt sitte igjen med 50 prosent av aksjene Saab, etter det DN erfarer. Hvis det slår til, vil Koenigsegg-gründerne ha aksjer i Saab til en verdi av 1,3 milliarder dollar - nesten ti milliarder kroner.

Men Mark Bishop har ikke tid til å vente på et eventuelt gjennombrudd.

I begynnelsen av september tilbyr Øye interesserte investorer 20 prosent av Koenigsegg for 60 millioner dollar. Dette er nesten halv pris av det Carnegie verdsetter Koenigsegg-aksjen til. Senere synker prisen til 30 millioner dollar.

- Kjenner ikke Øye
Til tross for at DN sitter på dokumentasjon som viser at Mark Bishop har gitt Thomas Øye i oppdrag å selge Koenigsegg-aksjer, nekter han i dag for at han kjenner den norske finansakrobaten. Eller at han har noen aksjer å selge.

- Jeg er hverken aksjonær eller styremedlem i Koenigsegg. Jeg kontrollerer ingen aksjer, sier Bishop.

- Vi kjenner til at Thomas Øye forsøker å selge dine aksjer?

- Det er umulig - da jeg ikke kontrollerer noen aksjer, De eneste som representerer Koenigsegg Group, er Carnegie, sier Bishop.

Thomas Øye bekrefter at han har fått et oppdrag av den utkastede gründeren.

- Mark Bishop har bedt meg om å finne en kjøper til aksjene hans, sier Thomas Øye.

Hvem lurer hvem?
Carnegie-sjef Anders Onarheim har også fanget opp at noen forsøker å dumpe Koenigsegg-aksjer - samtidig som Carnegie forsøker å skaffe selskapet 100 millioner dollar i friske penger.

- Vi har hørt det samme, men det forholder ikke vi oss til. Vi har kikket på Saab-casen og synes det er spennende, og så forsøker vi å se om vi kan bidra til det.

- Det er vel ikke så lett å selge aksjer hvis noen andre prøver å selger til en mye lavere pris samtidig?

- Det kan man jo si, men her der det et spørsmålet om hva de egentlig har å selge. Vi har registrert at det foregår ting, men det bryr vi oss ikke om, sier Onarheim.

Hvem lurer hvem? Hvem eier aksjene som Mark Bishop og Thomas Øye reiser verden rundt for å selge? Hvem går bak ryggen på hvem, hvem fronter hva og hvem møter seg selv i døren?

Dropper emisjon
Koenigsegg-ledelsen skal nå ha informert den svenske regjeringen om det ville spillet rundt Koenigsegg-aksjene. Bård Eker forteller at de også har stoppet den planlagte Carnegie-emisjonen.

- Dette er et åpent sår vi må behandle. Vi må eventuelt ta opp spørsmålet om ytterligere finansiering senere. Vi har også blitt kontaktet av noen som er veldig seriøse. Så det er ikke bare sorgen, sier Eker.

I midten av neste uke kan Mark Bishops visjon om å redde Saab bli virkelighet. I verste fall kan både Koenigsegg Group og Saab være historie.

Koenigsegg Group har bestemt seg for å kjempe om eierskapet til Saab bare fem dager til.

- Hvis ikke alt er på plass innen onsdag 30. september, er vi ute. Da avfinner vi oss, sier Eker.

Denne saken er kun et kort utdrag fra en lengre artikkel i Magasinet i DN Lørdag. Les hele historien om spillet rundt Saab i dagens papirutgave av Dagens Næringsliv.

Se video med Saabs norske redningsmann:

Eker: - Jeg tror det blir moro

Dette blir Saabs nye flaggskip:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.