10 personer overtar Stabæk

Ingebrigt Steen Jensen og ni andre «blå sjeler» overtar fotballklubben og spillerne. Nesten gratis.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Hvis ikke vi skal klare å drive en fotballklubb som Stabæk midt i Oslo med overskudd - hvem skal da klare det?

Det sier en av de ti investorene til DN.no, som i kveld signerte avtalen som gjør dem til eiere av både klubben, spillerne og apparatet rundt.

Det er Stabæks velgjører gjennom mange år, mangemillionæren Kjell Ulrichsen, som nå overlater eierskapet og driften av fjorårets seriemestere i norsk fotball til en gjeng entusiaster.

Allerede i vår gikk han ut og annonserte at han ønsket å trekke seg ut av fotball-delen av Stabæk. Da hadde han flere ganger reddet klubben fra konkurs, og svidd av rundt 100 millioner kroner.

Leier Telenor Arena
Navnene på samtlige av de ti nye eierne er ikke offentlig enda. Men nær sagt selvfølgelig er superentusiasten Ingebrigt Steen Jensen blant dem.

Det bekrefter daglig leder i Stabæk Fotball Lars Holter Sørensen overfor DN.no i kveld. Holter Sørensen er selv en av de ti.

- Vi har i dag signert en avtale som innebærer at Stabæk Fotball AS skal leie deler av Telenor Arena av Kjell Ulrichsen i forbindelse med kampaktiviteter for ni millioner kroner i året, sier Holter Sørensen.

Avtalen er en såkalt samdriftsavtale der de ti som nå blir eiere av Stabæk Fotball AS skal drive med fotballaktiviter, og resten, som messer, events - deriblant Melodi Grand Prix - skal drives av Kjell Ulrichsen.

Stabæk Fotball AS får foruten å disponere Telenor Arena under Stabæks hjemmekamper tilgang på kurs- og konferansefasilitetene. Leieavtalen er for ti år av gangen, med mulighet for leie i hele 40 år.

- Så selv om leien på ni millioner kroner årlig isolert sett er høy, er avtalen balansert. Det skal være mulig å drive dette fotballselskapet fornuftig fremover, sier Holter Sørensen.

Billig
Det er ikke kjent hvor mye de ti har betalt for å overta klubben, men det skal etter det DN.no kjenner til være et lite beløp.

- Hvis man tar med fremtidige forpliktelser og den negative kontantstrømmen ut året, kan du si at vi kjøper en krone for en krone, er alt Holter Sørensen vil si.

I fremtidige forpliktelser ligger det at selskapet står ansvarlig for å betale lønn og eventuelt sign on fee til de omtrent 20 spillerne og andre ansatte i klubben.

Det vil bli foretatt en emisjon i to omganger - en rettet på vel 10 millioner og en forpliktende emisjon blant nye og gamle aksjonærer på nyåret som skal gi 10 nye millioner.

- Den fellen skal vi ikke gå i!
Det er imidlertid en kjent sak at det å gjøre god butikk på norsk fotball ikke er enkelt. I praksis er det som regel en kamp om å unngå gigantunderskudd, en kamp om å overleve.

Men de ti Stabæk-disiplene har tro på at de skal klare det så mange andre har mislyktes i - å tjene penger.

- Vi har jobbet med forretningsmodellen i ni måneder, og vi mener den er fornuftig, fastholder Holter Sørensen.

Pengene skal tjenes på fire hovedområder: Sponsorinntekter, billettinntekter og mediainntekter, foruten inntektene fra kurs og konferanse.

- Men det er nok av andre fotballklubber som sikkert har hatt lignende forretningsmodeller, men likevel gått på kjempeunderskudd. Hva skal dere gjøre annerledes?

- Vi skal være dedikerte og fokuserte! Det innebærer at vi aldri skal la oss friste til å overinvestere eller overbudsjettere med for høye inntekter. I en fotballklubb er kostnadene stort sett 100 prosent faste, mens mye av inntektene er variable. Mange har trodd at bare de øker de faste kostnadene, så får man høyere andel av de variable. Når det så ikke skjer, er man ille ute. Den fellen skal ikke vi gå i, forsikrer han.

Dette innebærer etter det DN.no forstår at spillerne blant annet kan forberede seg på å bli overtalt til å gå med på en større andel bonusbasert lønn i fremtiden. De har allerede gått med på et kutt i fastlønn på rundt ti prosent for å redde økonomien.

- Tror spillerne vil like det
Avtalen ble torsdag kveld godkjent på ekstraordinær generalforsamling i Stabæk Fotball AS. Om spillerne og trenerapparat vil applaudere den, gjenstår å se.

- Jeg vil anta at spillerne, som andre mennesker, ikke er glad i usikkerhet knyttet til sin arbeidsplass. Jeg vil anta at de er fornøyd med at de får inn eiere de kjenner og vet hva står for, sier Lars Holter Sørensen.

Les også: Leder DN: Litt for mye lidenskap

Tror du de "ti blå sjeler" klarer å tjene penger på Stabæk Fotball? Diskutér saken under.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør