På listen over de med høyest inntekt og formue i Norge er eiendomsinvestorene bestandig godt representert.

Og som alltid er det ingen over og ingen på siden av den 87 år gamle Olav Thon fra Sollihøgda. Han står i år oppført med en formue på 5,6 milliarder kroner.

Men under Norges desiderte eiendomskonge finnes det et lite mylder av eiendomsprinser.

Torstein Ingvald Tvenge (58): Slo seg opprinnelig opp på investeringer i aksjemarkedet, men siden tusenårsskiftet har han vært mest inne i eiendom. Var blant annet involvert i etableringen av Norwegian Property.

Den lignede formuen hans var på over 600 millioner kroner i fjor, men er i år skrumpet inn til 261 millioner. Tvenge hadde null i inntekt og betalte drøyt tre millioner i skatt. Det er bare en tidel av hva han betalte i 2008.

Lars Nilsen (42): Med 212 millioner i formue har arvingen til husbyggerfirmaet Block Wathe bitt seg fast i toppen av formuelistene. Formuen vokste faktisk godt gjennom 2009, kanskje ikke rart ettersom han både i fjor og året før dro inn rundt 100 millioner kroner i inntekter.

Med formue på mellom 147 og 149 millioner kroner ligger trekløveret Arthur Buchardt, Bjørn Rune Gjelsten og Christian Ringnes side ved side på formuelistene.

Arthur Buchardt, som eier hoteller og andre eiendommer gjennom selskapet Øyer Invest, betalte ifjor mer i skatt enn han tjente. Inntekten var på 1,3 millioner, skatten på to.

Bjørn Rune Gjelstens ligningsformue fikk seg også en real knekk i 2009, ned fra over 300 millioner året før. Skatten og inntekten lå imidlertid omtrent på nivå med året før.

Christian Ringnes synes for tiden mest engasjert i bygging av kvinneskulpturpark og taubane i Ekebergåsen. Men han har også rukket å bygge noen millioner på formuen siden ifjor, i alle fall på papiret.

Petter Stordalen er mer kjent for sine hoteller enn eiendom generelt. Skal man dømme etter skattelistene var 2009 ikke noe gullår for den profilerte finansmannen. Formuen falt fra 644 millioner til 106 millioner kroner. Men Stordalen ligger ikke på latsiden, og troner på inntektstoppen i Oslo: Han tjente mest i Oslo ifjor

Eiendom kan altså være veien til stor rikdom, men også store nedturer. Det kan den omstridte eiendomsinvestoren Arne Hvidsten muligens skrive under på. Hans formue er nå helt nede i ordinære 444.000 kroner.

Les også: Om jærbuen Kjell Madland er best som bassist i bandet Jærrock eller som eiendomsutvikler er ikke lett å vudere. Men det er utvilsomt det siste som har gjort ham til en av Stavangers rikeste: Til lønnstoppen med eiendom og Jærrock

Her blant de i Norge som har slått seg opp i eiendomsmarkedet:





Les mer om ligningstallene for 2009: Norges rikeste kvinner

<b>De rikeste unge</b>

<b>De «ukjente» tjente mest</b>

<b>Bærums ukjente håver inn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.