Det kinesiske spesialkjemiselskapet China National Bluestar overtar etter alt å dømme det norske metallselskapet Elkem, 106 år etter at Sam Eyde og Wallenberg-brødrene Marcus og Knut etablerte Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, skriver Dagens Næringsliv.

Bare signaturen mangler, og flere informerte kilder bekrefter overfor DN at Orkla-styret har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel. Agendaen har bare ett punkt: Salget av Elkem.

Elkem har vært i Orklas eie siden 2005. DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal ifjor.

Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

Selges samlet
Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen sa til DN i oktober at han regnet med at Elkem ville bli solgt samlet. Det sil si inklusive solarvirksomhten i Kristiansand, mens kraftvirksomheten i Sauda holdes utenom på grunn av konsesjonsbestemmelser. Et samlet salg var det viktigste for de ansatte i Elkem, som har fryktet oppdeling av selskapet.

China National Bluestar er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner. Amerikanske Blackstone eier 20 prosent, mens resten eies av det kinesiske statsselskapet ChinaChem, som er kjent for å ha utlendinger i toppledelsen og for å være svært markedsorientert.

Verken Orklas styreleder Stein Erik Hagen eller konsernsjef Bjørn Wiggen har vært tilgjengelig for kommentar.

Les også: Elkem-salg kan gi 15 milliarder

- Stor interesse for Rec og Elkem


<b>Snart kan du også ha kinesisk arbeidsgiver</b>


<b>Spår smell for Kina og Norge</b>

Kina fortsetter oppkjøp i Europa

Prisgalopp i Kina

- Kina bærer menneskehetens skjebne på sine skuldre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.